Business Internaţional

Băncile franceze trăiesc cu teama retrogradării ratingului

 Băncile franceze trăiesc cu teama retrogradării ratingului

Foto AFP

Autor: Alexandru Stefan Matei

12.09.2011, 00:05 369

Băncile franceze se pregătesc pentru o retrogradare iminentă a ratingurilor din partea agenţiei Moody's, decizie care le-ar complica încercările de a demonstra investitorilor că pot trece cu bine peste turbulenţele din sectorul bancar, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Mai multe surse au spus că cele mai mari bănci franceze, BNP Paribas, Société Générale şi Credit Agricole, se aşteaptă ca ratingurile lor să fie reduse după ce Moody's a decis să le pună sub supraveghere cu perspectivă negativă la mijlocul lunii iunie. Reducerea ratingurilor va fi cauzată cel mai probabil de expunerea mare pe care cele trei bănci o au faţă de economia elenă şi de vulnerabilităţile indicate de creşterea dobânzilor la care se împrumută.

"Decizia este iminentă", a spus o sursă din Paris. "Probabil va fi o retrogradare, dar nu este nimic cert încă." Băncile franceze, dintre care două deţin sucursale în Grecia, au cea mai ridicată expunere cumulată faţă de Grecia dintre ţările europene, de 56,7 mld. dolari. Ele au început să reducă valoarea contabilă a deţinerilor de titluri de stat elene, dar acestea sunt apreciate ca nefiind destul de agresive. Ratingurile acordate de Moody's BNP, SocGen şi Credit Agricole sunt Aa2, Aa2 şi Aa1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO