Business Internaţional

Bancile europene ar putea fi nevoite sa stearga cu buretele active de 195 mld. euro

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, isi face griji pentru soarta creditorilor europeni (FOTO: Reuters)

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, isi face griji pentru soarta creditorilor europeni (FOTO: Reuters)

01.06.2010, 23:10 16

Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca bancile din zonaeuro ar putea realiza operatiuni de writedown (reducere a valoriicontabile a activelor) in valoare de 195 mld. euro in 2010 dincauza crizei datoriilor suverane care a afectat continentul. Mairau, perspectivele economice viitoare sunt "intunecate deincertitudine".

Vestile proaste de la BCE, parte a unui raport semianual privindstabilitatea sistemului financiar al zonei, vin intr-o perioadadificila, cand guvernele si bancile centrale incearca sa gaseascasolutii pentru criza datoriilor din Europa de Sud. Eforturileintreprinse de autoritati nu au reusit sa calmeze temerile privindo noua criza care ar putea lovi sistemul bancar de pe batranulcontinent. Asupra guvernelor si organismelor de reglementare se factot mai multe presiuni pentru a face in permanenta mai mult.

Guvernele europene au pus deja mana de la mana si au oferitGreciei un ajutor de 110 mld. euro. Mai mult, a fost creat un fondde 750 mld. euro, a carui menire va fi sa ajute economiile slabitedin zona euro.

In luna mai BCE a lansat o serie de initiative pentru ajutorareasistemului bancar, printre care se numara achizitia de titluriguvernamentale de datorie de la banci si reinnoirea unui programcare ofera imprumuturi ieftine bancilor pe o perioada de sase luni.Fed, banca centrala a SUA, a reactivat la randul sau o swap line,prin care creditorii europeni primesc dolari.

Au bancile capacitatea de a face fatasocului?

Aceste mutari au stabilizat intr-o anumita masura situatia, insasistemul bancar european "intortocheat" este in continuare macinatde probleme.

Investitorii ataca sectorul, bancile depun lichiditati record laBCE - 305 mld. euro la sfarsitul saptamanii trecute - mai degrabadecat sa ofere aceste fonduri sub forma de credite pe termen scurtaltor institutii, institutiile financiare din Statele Unite, caresunt influentate de gradul de risc al unor operatiuni, isi reducexpunerile pe bancile din zona euro, iar oficialii guvernamentalidin SUA incearca sa forteze Europa sa faca publice rezultateletestelor de stres realizate pentru bancile din zona euro.

Vicepresedintele BCE Lucas Papademos a iesit in fata si a aparatmodul in care banca centrala a facut fata crizei din sectorulbancar si a completat ca rezultatele testelor de stres realizate intoate statele UE vor fi finalizate in iulie, moment in care se voroferi detalii suplimentare privind capacitatea bancilor din regiunede a face fata socului. Rezultatele testelor de stres realizateanul trecut pentru fiecare banca in mod individual nu au fostfacute publice. Unele state europene se opun publicariirezultatelor.

Bancile europene detin titluri de datorie emise de state precumGrecia, Spania si Portugalia in valoare de sute de miliarde deeuro. Cea mai mare parte a datoriei private este legata de pieteleimobiliare aflate acum in criza, in special cea a Spaniei, si careau perspective modeste de crestere. Presiunea asupra creditelorbancilor nu este de asteptat sa se evapore prea curand.

Criza datoriilor se reflecta in bilanturilebancilor

Masurile adoptate pana acum, desi de mare amploare, "ar putea fiinsuficiente", a spus Philippe Morel, senior partner la firma deconsultanta Boston Consulting Group din Paris. "Asupra sistemuluibancar planeaza riscul, iar abilitatea bancilor de a finantaeconomia este pusa la indoiala."

Titluri de datorie emise de institutiile publice si private dinGrecia, Spania si Portugalia in valoare de peste 2.000 mld. euro"incarca" bilanturile contabile ale institutiilor financiare dincelelalte state, cu exceptia celor trei, potrivit Royal Bank ofScotland. Investitorii, bancherii si oficialii guvernamentali suntingrijorati ca in conditiile in care valoarea acestor titluriscade, Europa ar putea fi impovarata de pierderi.

"Sa nu faceti o greseala: este o situatie grava", a spus JacquesCailloux, economistul-sef al RBS pe Europa. "Este vorba de riscsistemic si de posibilitatea de contagiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO