Bancile europene ar putea fi nevoite sa stearga cu buretele active de 195 mld. euro

Autor: Cristina Rosca 01.06.2010

Criza care macina zona euro a afectat si sistemul bancar, in conditiile in care bilanturile bancilor sunt incarcate cu titluri de datorie emise de institutiile publice si private din statele cu probleme.



Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca bancile din zona euro ar putea realiza operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 195 mld. euro in 2010 din cauza crizei datoriilor suverane care a afectat continentul. Mai rau, perspectivele economice viitoare sunt "intunecate de incertitudine".

Vestile proaste de la BCE, parte a unui raport semianual privind stabilitatea sistemului financiar al zonei, vin intr-o perioada dificila, cand guvernele si bancile centrale incearca sa gaseasca solutii pentru criza datoriilor din Europa de Sud. Eforturile intreprinse de autoritati nu au reusit sa calmeze temerile privind o noua criza care ar putea lovi sistemul bancar de pe batranul continent. Asupra guvernelor si organismelor de reglementare se fac tot mai multe presiuni pentru a face in permanenta mai mult.

Guvernele europene au pus deja mana de la mana si au oferit Greciei un ajutor de 110 mld. euro. Mai mult, a fost creat un fond de 750 mld. euro, a carui menire va fi sa ajute economiile slabite din zona euro.

In luna mai BCE a lansat o serie de initiative pentru ajutorarea sistemului bancar, printre care se numara achizitia de titluri guvernamentale de datorie de la banci si reinnoirea unui program care ofera imprumuturi ieftine bancilor pe o perioada de sase luni. Fed, banca centrala a SUA, a reactivat la randul sau o swap line, prin care creditorii europeni primesc dolari.

Au bancile capacitatea de a face fata socului?

Aceste mutari au stabilizat intr-o anumita masura situatia, insa sistemul bancar european "intortocheat" este in continuare macinat de probleme.

Investitorii ataca sectorul, bancile depun lichiditati record la BCE - 305 mld. euro la sfarsitul saptamanii trecute - mai degraba decat sa ofere aceste fonduri sub forma de credite pe termen scurt altor institutii, institutiile financiare din Statele Unite, care sunt influentate de gradul de risc al unor operatiuni, isi reduc expunerile pe bancile din zona euro, iar oficialii guvernamentali din SUA incearca sa forteze Europa sa faca publice rezultatele testelor de stres realizate pentru bancile din zona euro.

Vicepresedintele BCE Lucas Papademos a iesit in fata si a aparat modul in care banca centrala a facut fata crizei din sectorul bancar si a completat ca rezultatele testelor de stres realizate in toate statele UE vor fi finalizate in iulie, moment in care se vor oferi detalii suplimentare privind capacitatea bancilor din regiune de a face fata socului. Rezultatele testelor de stres realizate anul trecut pentru fiecare banca in mod individual nu au fost facute publice. Unele state europene se opun publicarii rezultatelor.

Bancile europene detin titluri de datorie emise de state precum Grecia, Spania si Portugalia in valoare de sute de miliarde de euro. Cea mai mare parte a datoriei private este legata de pietele imobiliare aflate acum in criza, in special cea a Spaniei, si care au perspective modeste de crestere. Presiunea asupra creditelor bancilor nu este de asteptat sa se evapore prea curand.

Criza datoriilor se reflecta in bilanturile bancilor

Masurile adoptate pana acum, desi de mare amploare, "ar putea fi insuficiente", a spus Philippe Morel, senior partner la firma de consultanta Boston Consulting Group din Paris. "Asupra sistemului bancar planeaza riscul, iar abilitatea bancilor de a finanta economia este pusa la indoiala."

Titluri de datorie emise de institutiile publice si private din Grecia, Spania si Portugalia in valoare de peste 2.000 mld. euro "incarca" bilanturile contabile ale institutiilor financiare din celelalte state, cu exceptia celor trei, potrivit Royal Bank of Scotland. Investitorii, bancherii si oficialii guvernamentali sunt ingrijorati ca in conditiile in care valoarea acestor titluri scade, Europa ar putea fi impovarata de pierderi.

"Sa nu faceti o greseala: este o situatie grava", a spus Jacques Cailloux, economistul-sef al RBS pe Europa. "Este vorba de risc sistemic si de posibilitatea de contagiune."