Business Internaţional

Băncile britanice ar putea fi amendate din cauza lipsei unor sisteme eficiente pentru prevenirea corupţiei

Băncile britanice nu au un sistem eficient anticorupţie şi riscă să fie amendate

Autor: Anca Dumitrescu

29.03.2012, 16:15 72

Băncile din Marea Britanie nu au sisteme eficiente de control pentru prevenirea corupţiei, iar autoritatea de reglementare a sistemului financiar, FSA, ar putea lansa investigaţii şi posibile amenzi împotriva unora dintre acestea, transmite Reuters.

FSA a anunţat joi că aproape jumătate din băncile controlate nu au luat măsuri de eliminare a riscurilor, în pofida introducerii anul trecut a unei legi draconice anti-corupţie.

"Pe ansamblu, sectorul de investment banking a reacţionat prea lent la riscurile legate de mită şi corupţie", a declarat Tracey McDermott, director la FSA.

FSA a verificat 15 companii financiare, între care opt bănci de investiţii cu activităţi internaţionale, iar majoritatea nu au aplicat corect regulile anti-corupţie, în timp ce managementul informaţiilor legate de aceste riscuri a fost necorespunzător.

Instituţia a identificat totodată "probleme semnificative" în metodele folosite de aceste companii în relaţiile cu terţe părţi pentru atragerea sau păstrarea afacerilor.

Astfel, puţine companii au adoptat proceduri perin care să se asigure că cheltuielile legate de clienţi, precum cadourile, sunt rezonabile, la nivel cumulativ.

Legea împotriva mitei, care a intrat în vigoare în iulie anul trecut, a provocat agitaţie în Marea Britanie, introducând un nou delict, cel de a nu preveni mita.

În aceste condiţii, companiile sunt răspunzătoare penal dacă angajaţii, subsidiarele, intermediarii sau persoanele asociate oferă mită, oriunde în lume.

Legea, pusă în practică de Biroul britanic anti-fraudă, incriminează şi plăţile către diverşi oficiali guvernamentali pentru accelerarea unor proceduri administrative, ca şi ospitalitatea excesivă.

Companiile riscă să fie amendate dacă încalcă regulile, ca şi persoanele găsite vinovate, care pot face şi până la zece ani de închisoare.

FSA verifică doar sistemele aplicate de companii iar dacă identifică nereguli poate anunţa Biroul anti-fraudă sau Agenţia pentru crimă organizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO