Business Internaţional

Băncile britanice, implicate în noi scandaluri din cauza produselor prea complicate pe care le vând

Băncile britanice, implicate în noi scandaluri din cauza produselor prea complicate pe care le vând

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

12.03.2012, 00:02 540

Cele mai importante bănci britanice, printre care Barclays, HSBC, Lloyds şi Royal Bank of Scotland, după ce au stârnit critici virulente din cauza modului în care şi-au gestionat afa­cerile pe timp de criză şi remuneraţiile exagerate acordate an­ga­jaţilor, se confruntă acum cu acuzaţii legate de vânzarea unor produse financiare foarte complexe către sute de afaceri mici şi medii fără a prezenta riscurile mari la care se expun clienţii.

Aceste produse financiare ar putea produce firmelor britanice pierderi de miliarde de lire sterline, potrivit unei investigaţii a publicaţiei britanice The Sunday Telegraph.

Companiile susţin că băncile, cu scopul de a realiza profit, le-au determinat să cumpere produse foarte complexe derivate pe rata dobânzii. Mulţi dintre reclamanţii care au vorbit cu The Sunday Telegraph au spus că nu au avut cu­noştinţă de costul foarte ri­di­cat al produselor, care ar fi tre­buit să-i protejeze îm­po­triva creşterii ratelor dobân­zilor.

După ce dobânzile au scă­zut după criza financiară din 2008, companiile au ră­mas cu note de plată impre­sio­nante, unele produse deri­vate obli­gân­du-i pe proprietarii de afa­ceri la cheltuieli de sute de mii de lire sterline. În prezent, RBS este implicată într-un pro­ces în Edinburg, fiind acu­zată că i-a vândut unei com­panii mici de dezvoltări imobiliare, Grange Estates, un produs de protejare contra fluctuaţiilor ratelor dobânzilor al cărui cost a forţat firma să ceară gestionarea în faliment de către un administrator pentru că nu şi-a mai putut plăti datoriile.

Recent au avut loc audieri preliminare procesului în care Barclays este atacată în justiţie din cauza acuzaţiilor că a vândut un swap pe rata dobânzii unei firme de avocaţi. Cazul va fi analizat în instanţă luna viitoare, iar Barclays a angajat cea mai importantă firmă de avocatură din Londra, Sonia Tolaney QC, pentru a o apăra.

"Barclays este mulţumită că a pus la dispoziţie suficiente informaţii referitoare la produsele pe care le oferă, care să le permită clienţilor să ia o decizie în cunoştinţă de cauză", potrivit unei declaraţii a reprezentanţilor Barclays.

Stuart Brothers, fondatorul firmei de avocatură SRBlegal, care conduce acuzarea împotriva Barclays, spune că este surprins de cât de dur luptă instituţia financiară, având în vedere "suma relativ redusă de bani" implicată în discuţie.

James Dean, director executiv la Legal Plus din Bolton, se ocupă de zeci de plângeri făcute de firme mici, printre care hoteluri, baruri, ferme şi magazine, care au avut de pierdut din produsele complexe pe care le-au cumpărat de la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO