Business Internaţional

Bancile austriece pierd teren in centrul si estul Europei

06.02.2003, 00:00 15

Influenta austriaca asupra sistemelor bancare din centrul si estul Europei a adus castiguri grase bancilor austriece, dar zilele festinului sunt pe sfarsite. Competitia apriga din parte altor banci straine a micsorat marjele de profit atat de mult, incat analistii cred ca jucatorii mai mici vor fi scosi de pe piata, in vreme ce bancile mai puternice vor trebui sa lupte pentru felia lor.
"Se anunta un val de consolidari pe pietele bancare din Europa Centrala si de Est, astfel incat bancile care nu au reusit pana acum sa se pozitioneze puternic in regiune vor fi scoase de pe piata", spune Alarich Fenyves, specialist in banci din Europa Centrala si de Est, in cadrul companiei de consultanta Roland Berger.
O serie de analisti cred ca se va intensifica in continuare concurenta o data ce Polonia, Ungaria si Cehia vor adera la Uniunea Europeana in 2004. "Cand tarile din Europa Centrala si de Est se vor alatura Uniunii Europene, modificarile ce vor fi aduse cadrului legislativ cu aceasta ocazie vor amplifica concurenta", a mai adaugat Fenyves, citat de Wall Street Journal.
Printre pionierii austrieci care au atacat pietele estice in anii 1990 se numara Raiffeisen Zentralbank AG, Erste Bank AG si Bank Austria Creditanstalt AG, care a devenit apoi filiala a Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG (BHV), din Germania, din 2000, si este cunoscuta ca BA-CA in regiune.
Erste este bine plasata pentru a nu se simti amenintata de intensificarea competitiei, dar Raiffeisen ar putea pierde teren pe pietele est-europene daca nu reuseste sa atraga fonduri noi pentru investitii pentru a mai castiga cota de piata.
Conform unui studiu realizat de BHV, activele totale combinate ale bancilor nerezidente in regiune a crescut la 51% in 2001, de la 20% in 1997.
BA-CA s-a extins rapid in regiune inainte de socul administrat de intrarea pe piata a altor banci straine, precum Unicredito Italiano SpA, sau KBC Bank (Belgia), care au determinat cresterea pretului activelor bancare. Acum, banca incearca sa se dezvolte pe seama operatiunilor din sectorul de retail si are un obiectiv de 10% cota de piata in regiune pana in 2007.
Cu active totale de 20,37 miliarde euro, Erste Bank este a treia banca din Europa centrala si de est. Banca opereaza in patru tari si a depus eforturi considerabile sa se extinda, asimiland patru banci intr-un interval de patru ani. Noile achizitii i-au fortat baza de capital, dar unitatile din Cehia si Slovacia au adus rapide cresteri ale veniturilor.
In ciuda dezvoltarii uneia dintre cele mai extinse retele de sucursale din regiune, Raiffeisen are nevoie disperata deinjectii de capital pentru a-si finanta achizitiile si a accelera dezvoltarea. Pozitia sa pe piata s-a deteriorat, banca ajungand pe locul opt in 2001, de pe locul patru in 1997, chiar daca activele sale totale s-au marit de peste patru ori, la 11,13 miliarde euro, de la 2,6 miliarde euro in acea perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO