Business Internaţional

Băncii Centrale Europene nu-i mai este frică de salarii. Acestea cresc „încurajator“ de lent

Băncii Centrale Europene nu-i mai este frică de...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.02.2024, 00:00 68

Cele mai recente cifre despre salariile din zona euro sunt liniştitoare, dar Banca Centrală Europeană va aştepta date suplimentare pentru a fi convinsă că inflaţia nu va izbucni din nou, a declarat preşedinta BCE Christine Lagarde, citată de Bloomberg. „Cifrele despre salarii din trimestrul al patrulea sunt în mod evident încurajatoare“, a spus ea. 

„Dar consiliul guvernatorilor trebuie să devină mai încrezător că procesul de dezinflaţie pe care îl observăm va fi sustenabil şi ne va duce la ţinta de inflaţie de 2% pe termen mediu.“ Datele privind negocierile salariale din zona euro, publicate săptămâna trecută, arată că majorările din trimestrul al patrulea au încetinit la 4,5% - liniştind îngrijorările că munca plătită mai bine ar putea ţine inflaţia peste ţinta BCE.

„Există multe sectoare şi angajaţi care sunt acoperiţi de negocieri care vor fi finalizate în primul trimestru al anului“, a explicat Lagarde.

„Cred că aceste cifre vor fi – mai ales dacă vor continua să fie încurajatoare – importante pentru a evalua ce vom face, pentru a creşte încrederea.“ Întrebată dacă BCE ar putea reduce ratele dobânzilor înaintea Rezervei Federale americane, Lagarde a subliniat independenţa instituţiei sale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO