Business Internaţional

Bancherii ungari trebuie să-şi ajute debitorii în valută

Autor: Andreea Neferu

05.10.2010, 23:52 14

Împinse de la spate de guvernul condus de Viktor Orban, băncileungare vor da o mână de ajutor debitorilor în valută care nu maireuşesc să-şi plătească datoriile. Astfel, Asociaţia Ungară aBăncilor a ajuns la un acord de principiu cu privire la propunereapartidului de guvernământ Fidesz, a declarat consilierulAsociaţiei, citat de Portfolio.hu. Deşi aceste propuneri vor punepe umerii băncilor locale o povară de câteva miliarde de forinţi,acestea vor ajuta debitorii să îşi poată restitui creditele.Printre cele mai importante măsuri se numără cele privind reducereanumărului de situaţii în care banca poate decide modificareaunilaterală a contractelor sau a dobânzilor şi posibilitatea demajorare a perioadei de rambursare.

"O soluţie de compromis a fost atinsă (la finalul săptămâniitrecute - n.r.) ca rezultat al unor discuţii lungi şi delocuşoare", a explicat Janos Muller, consilier pentru Asociaţia Ungarăa Băncilor.
Propunerile celor de la Fidesz, ce vin în sprijinul cetăţenilorungari care au contractat împrumuturi în valută, vor fi înconformitate cu principiile care sta­bilesc faptul că orice debitortrebuie să-şi ramburseze împrumu­tu­rile, dar vor ajuta şi camodificările aduse legislaţiei să se preteze actualelor practici decreditare ipote­care şi să nu afecteze principiile ope­raţionaleale băncilor, a mai spus Muller.
Ungurii aveau la sfârşitul lui iunie credite în valută în valoarede 7.300 de miliarde de forinţi (26,2 miliarde de euro), conformdatelor băncii naţionale. Dintre acestea, aproape 80% eraudenominate în franci elveţieni, iar din cele 1,8 milioane depersoane cu credite în valută, 400.000 întârziaseră cu plataratelor. În cazul a 100.000 de persoane întârzierile erau mai maride trei luni.

Problemele maghiarilor sunt cu atât mai mari cu cât forintul apierdut anul acesta circa 20% din valoare în faţa monedeielveţiene. Ieri, un franc elveţian se tranzacţiona pentru 205,15forinţi, însă creditele au fost contractate în perioada în careparitatea era de 140-160 de forinţi/franc.
Pentru a reduce efectele crizei, guvernul de la Budapesta, condusde premierul Viktor Orban, a recurs la diferite metode, însă recenta refuzat să se mai gândească la adoptarea de noi măsuri deausteritate. Din acest motiv, Orban a reuşit să se certe cu UniuneaEuropeană şi cu Fondul Monetar Internaţional, care au cerutUngariei în repetate rânduri să-şi reducă deficitul bugetar subpragul de 3% din PIB.

În acelaşi timp, principalele "victime" ale măsurilor pe careCabinetul de la Budapesta a vrut să le mai ia au rămas tot băncile,care oricum au primit o lovitură sub centură atunci cândautorităţile maghiare au anunţat că vor suprataxa instituţiile decreditare cu 200 de miliarde de forinţi (700 de milioane deeuro).
George Matolcsy, ministrul ungar al economiei, declara la mijlocullunii trecute că Ungaria nu va mai avea nevoie de măsuri deausteritate pentru a-şi reduce deficitul din 2011 la sub 3% dinPIB, din moment ce taxa suplimentară impusă băncilor şi ajustărileaplicate sectorului public vor reuşi să ţină în frâu gaurabugetară. De asemenea, liderul guvernului de la Budapesta a maianunţat că ia în calcul naţionalizarea întregului sistem de pensii,având în vedere că modelul actual public-privat împovăreazăsuplimentar deficitul bugetar.

Ce au acceptat băncile ungare

  • Motivele care vor conduce la modificări unilaterale alecontractului de creditare în defavoarea clienţilor vor filimitate.
  • Justificările pentru majorarea ratei dobânzii de către băncivor fi limitate.
  • Băncile îşi vor utiliza propriul curs de schimb intern atuncicând vor stabili ratele creditelor în valută.
  • Debitorii vor fi obligaţi să plătească o taxă de circa 1-1,5%,mai mică decât penalităţile existente în prezent, în cazul în carevor să ramburseze anticipat creditele.
  • Durata de rambursare a creditelor ipotecare nu va prelungită înmod automat cu cinci ani la cererea clientului, aşa cum propuseseiniţial Fidesz. În schimb, debitorul va avea oportunitatea de a-şiprelungi perioada de rambursare a creditului o dată la cinciani.
  • Va fi stabilită o taxă uniformă pentru actele notarialenecesare pentru contractarea unor credite, ce vor putea includeamendamente ulterioare.
  • Propunerile de mai sus nu vor fi aplicabile ipotecilor pentruachiziţia unei a doua sau a treia locuinţe şi nici creditelorpentru investiţii realizate de persoane juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO