Bancherii ungari trebuie să-şi ajute debitorii în valută

Autor: Andreea Neferu 05.10.2010

Împinse de la spate de guvernul condus de Viktor Orban, băncile ungare vor da o mână de ajutor debitorilor în valută care nu mai reuşesc să-şi plătească datoriile. Astfel, Asociaţia Ungară a Băncilor a ajuns la un acord de principiu cu privire la propunerea partidului de guvernământ Fidesz, a declarat consilierul Asociaţiei, citat de Portfolio.hu. Deşi aceste propuneri vor pune pe umerii băncilor locale o povară de câteva miliarde de forinţi, acestea vor ajuta debitorii să îşi poată restitui creditele. Printre cele mai importante măsuri se numără cele privind reducerea numărului de situaţii în care banca poate decide modificarea unilaterală a contractelor sau a dobânzilor şi posibilitatea de majorare a perioadei de rambursare.

"O soluţie de compromis a fost atinsă (la finalul săptămânii trecute - n.r.) ca rezultat al unor discuţii lungi şi deloc uşoare", a explicat Janos Muller, consilier pentru Asociaţia Ungară a Băncilor.
Propunerile celor de la Fidesz, ce vin în sprijinul cetăţenilor ungari care au contractat împrumuturi în valută, vor fi în conformitate cu principiile care sta­bilesc faptul că orice debitor trebuie să-şi ramburseze împrumu­tu­rile, dar vor ajuta şi ca modificările aduse legislaţiei să se preteze actualelor practici de creditare ipote­care şi să nu afecteze principiile ope­raţionale ale băncilor, a mai spus Muller.
Ungurii aveau la sfârşitul lui iunie credite în valută în valoare de 7.300 de miliarde de forinţi (26,2 miliarde de euro), conform datelor băncii naţionale. Dintre acestea, aproape 80% erau denominate în franci elveţieni, iar din cele 1,8 milioane de persoane cu credite în valută, 400.000 întârziaseră cu plata ratelor. În cazul a 100.000 de persoane întârzierile erau mai mari de trei luni.

Problemele maghiarilor sunt cu atât mai mari cu cât forintul a pierdut anul acesta circa 20% din valoare în faţa monedei elveţiene. Ieri, un franc elveţian se tranzacţiona pentru 205,15 forinţi, însă creditele au fost contractate în perioada în care paritatea era de 140-160 de forinţi/franc.
Pentru a reduce efectele crizei, guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a recurs la diferite metode, însă recent a refuzat să se mai gândească la adoptarea de noi măsuri de austeritate. Din acest motiv, Orban a reuşit să se certe cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional, care au cerut Ungariei în repetate rânduri să-şi reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

În acelaşi timp, principalele "victime" ale măsurilor pe care Cabinetul de la Budapesta a vrut să le mai ia au rămas tot băncile, care oricum au primit o lovitură sub centură atunci când autorităţile maghiare au anunţat că vor suprataxa instituţiile de creditare cu 200 de miliarde de forinţi (700 de milioane de euro).
George Matolcsy, ministrul ungar al economiei, declara la mijlocul lunii trecute că Ungaria nu va mai avea nevoie de măsuri de austeritate pentru a-şi reduce deficitul din 2011 la sub 3% din PIB, din moment ce taxa suplimentară impusă băncilor şi ajustările aplicate sectorului public vor reuşi să ţină în frâu gaura bugetară. De asemenea, liderul guvernului de la Budapesta a mai anunţat că ia în calcul naţionalizarea întregului sistem de pensii, având în vedere că modelul actual public-privat împovărează suplimentar deficitul bugetar.

Ce au acceptat băncile ungare