Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street i-au "cumparat" pe politicieni cu 5 mld. $ pentru a-i lasa sa faca ce vor cu industria financiara

Bancherii de pe Wall Street i-au "cumparat" pe politicieni cu 5 mld. $ pentru a-i lasa sa faca ce vor cu industria financiara
06.03.2009, 00:00 35

Bancile americane au cheltuit in ultimul deceniu peste 5 miliarde de dolari (4 mld. euro) pentru a castiga influenta politica in Washington. Pana la 3.000 de lobbyisti au dictat decizii politice care au pus bazele actualei crize financiare, releva un raport de 231 de pagini publicat de Essential Information si Consumer Education Foundation.

Raportul, intitulat "Sold Out: How Wall Street and Washington Betrayed America", arata ca in perioada 1998-2008 firmele de investitii, bancile comerciale, fondurile de hedging, companiile imobiliare si conglomeratele de asigurari de pe Wall Street au facut contributii in valoare de 1,725 miliarde de dolari la campanii politice, cheltuind inca 3,4 miliarde $ pe lobisti care sa le obtina eliberarea de restrictii. Aproape 3.000 de lobisti federali inregistrati oficial au lucrat pentru industrie numai in anul 2007. Cifra totala privitoare la cheltuielile pentru lobby subestimeaza considerabil sumele cheltuite de industrie pentru a influenta deciziile politice, avand in vedere ca diverse actiuni indirecte de lobby nu sunt acoperite de reglementarile din Statele Unite. In acelasi timp, cifra privitoare la numarul de lobisti ii include numai pe aceia inregistrati oficial.
Raportul ofera detalii privitoare la o serie de actiuni distincte care, cumulate, au dus la declansarea crizei financiare. In raport se argumenteaza ca actiunile de lobby si contributiile au avut drept rezultat lipsa de reglementari in domeniul derivatelor financiare, anularea barierelor dintre banci comerciale si banci de investitii, o schema de reglementare voluntara pentru marile banci de investitii si refuzul federal de a actiona in vederea stoparii creditarii subprime agresive.
"Raportul detaliaza, pas cu pas, modul in care Wall Street-ul a cumparat in mod sistematic Washingtonul", spune Harvey Rosenfeld, presedinte al Consumer Education Foundation, o organizatie non-profit din California, unul din autorii raportului. Celalalt autor este Robert Weissman, din cadrul Essential Information, o organizatie non-profit din Washington, care "incearca sa reduca puterea excesiva a sectorului corporatist".
"Programele care au ajutat la iesirea din Marea Criza din anii '30 si care ar fi preintam-pinat criza financiara care a inceput anul trecut au fost desfiintate, iar avertizarile celor care anuntau dezastrul au fost inecate intr-un ocean de contributii politice.
Americanii au fost tradati, iar noi platim acum un pret ridicat pentru aceasta tradare", arata Rosenfeld.
Autorii raportului nu dau vina pe nici unul din partidele politice, remarcand ca circa 55% din donatii au mers catre republicani si 45% catre democrati. Acestia mai remarca faptul ca 142 din lobistii angajati de 20 de firme financiare de top in aceasta perioada "au fost anterior oficiali de rang inalt". Lipsa de reglementare in sectorul financiar a dus direct la actuala criza, in ultimele trei decenii autoritatile erodand in mod constant sistemul de reglementare ce nu permitea sectorului financiar sa-si urmeze cele mai rele tendinte. In timpul perioadei de un deceniu acoperita de raport, bancile comerciale au cheluit peste 154 mil. dolari pe contributii in timpul campaniilor politice si 383 de milioane pe actiuni de lobby. Firmele de contabilitate au cheltuit 81 mil. $ pe contributii si 122 mil. dolari pe lobby. Companiile de asigurari au donat peste 220 mil. $ si au cheltuit mai mult de 1,1 miliarde $ pe lobby.
Firmele de servicii financiare au investit peste 512 mil. dolari in contributii si inca alte aproape 600 mil. dolari in lobby. Fondurile de hedging au cheltuit 34 mil. $ sub forma de contributii si 20 mil. $ pe lobby. Firmele de private equity au avut contributii de 58 mil. dolari, cheltuind 43 mil. dolari pe lobby.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO