Business Internaţional

Banca Ungariei, acuzată dur că ţine dobânda sus

03.08.2010, 23:05 12
Conflictul dintre banca centrală a Ungariei şi premierulViktor Orban, foarte urmărit în această perioadă din cauzadezacordului dintre acestia din urmă şi Fondul MonetarInternaţional, se acutizează pe zi ce trece.

Primul-ministru îl consideră vinovat pe Andras Simor,guvernatorul băncii naţionale, de situaţia precară a economiei şide faptul că economia avansează lent.

În dispută au intervenit şi oameni de afaceri, care afirmă căBanca Naţională în frunte cu guvernatorul său este vinovată defalimentul a mii de companii şi de declinul mai multor industrii."Banca Naţională trebuia să reducă mai repede dobânda", afirmăGyorgy Lazar, un investitor citat de The New York Times. Înprezent, rata dobânzii de referinţă este de 5,25%, în timp ce înCehia dobânda este de 0,75%.

Conflictul între cele două părţi datează însă din luna iunie,când guvernul a decis suprataxarea sistemului bancar şi reducereasalariului oficialiilor băncii naţionale până la un nivel maxim de7.000 de euro. Astfel salariul guvernatorului, până acum al doileacel mai bine plătit oficial maghiar, va fi redus cu 75%, de lacirca 28.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO