Banca Ungariei, acuzată dur că ţine dobânda sus

Autor: Cristina Rosca 03.08.2010
Conflictul dintre banca centrală a Ungariei şi premierul Viktor Orban, foarte urmărit în această perioadă din cauza dezacordului dintre acestia din urmă şi Fondul Monetar Internaţional, se acutizează pe zi ce trece.

Primul-ministru îl consideră vinovat pe Andras Simor, guvernatorul băncii naţionale, de situaţia precară a economiei şi de faptul că economia avansează lent.

În dispută au intervenit şi oameni de afaceri, care afirmă că Banca Naţională în frunte cu guvernatorul său este vinovată de falimentul a mii de companii şi de declinul mai multor industrii. "Banca Naţională trebuia să reducă mai repede dobânda", afirmă Gyorgy Lazar, un investitor citat de The New York Times. În prezent, rata dobânzii de referinţă este de 5,25%, în timp ce în Cehia dobânda este de 0,75%.

Conflictul între cele două părţi datează însă din luna iunie, când guvernul a decis suprataxarea sistemului bancar şi reducerea salariului oficialiilor băncii naţionale până la un nivel maxim de 7.000 de euro. Astfel salariul guvernatorului, până acum al doilea cel mai bine plătit oficial maghiar, va fi redus cu 75%, de la circa 28.000 de euro.