Business Internaţional

Banca LaSalle din Chicago, trofeul pentru care se lupta Bank of America si Royal Bank of Scotland

04.05.2007, 14:39 23

Pana de curand, putini ar fi considerat LaSalle Bank din Chicago drept o tinta globala. Acum, banca se afla in centrul a ceea ce ar putea constitui cea mai ampla tranzactie bancara incheiata vreodata, fiind disputata de cel putin doi giganti bancari: Bank of America si Royal Bank of Scotland, scrie International Herald Tribune.
LaSalle este atractiva pentru ambele banci din motive similare. Banca are relatii stranse cu clienti din categoria companiilor mici si mijlocii din Chicago si regiunea central-vestica a Statelor Unite. Iar, avand in vedere putinele oportunitati de castigare a unei pozitii importante pe piata din Chicago, achizitia LaSalle ar putea reprezenta cea mai eficienta metoda de extindere in aceasta regiune.
"Pentru bancile care au ambitii de extindere nationala sau globala, acesta este al treilea oras ca importanta din America", declara Paul McCarthy, presedinte si director executiv al Marquette Bank, o banca ce detine 26 de birouri in zona orasului Chicago.
LaSalle a devenit o tinta dupa ce compania sa - mama, ABN Amro, a acceptat oferta de achizitie venita din partea bancii britanice Barclays de 88 miliarde de dolari, insa a vandut franciza din Chicago catre Bank of America. La scurt timp, un consortiu condus de Royal Bank of Scotland a depus o oferta in valoare de 98 miliarde de dolari pentru ABN si-a exprimat dorinta de a castiga controlul asupra LaSalle Bank.
Bank of America sustine ca are un contract ferm de achizitie a LaSalle in schimbul a 21 de miliarde de dolari. Insa actionarii ABN au solicitat un vot separat care ar putea sta in calea incheierii tranzactiei.
Consortiul condus de Royal Bank of Scotland ia insa in considerare depunerea unei oferte mai mari pentru LaSalle, aceasta fiind conditionata de achizitionarea ABN Amro. Pentru Bank of America, achizitia LaSalle ar umple un gol semnificativ din reteaua sa nationala de filiale. Achizitia LaSalle ar transforma-o intr-una dintre cele mai mari banci din Chicago.
Bank of America se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere a veniturilor si cu o crestere a cheltuielilor. Directorul sau executiv, Kenneth Lewis, a declarat ca ar dori sa se concentreze mai mult pe o dezvoltare interna. Totusi, Bank of America ar putea avea nevoie de inca o achizitie importanta pentru a se repune pe picioare, spun mai multi analisti de pe Wall Street.
Chiar daca va plati un pret mai mare, banca ar putea gasi oportunitati de imbunatatire a managementului filialelor sale si de reducere a costurilor.
In ceea ce priveste Royal Bank of Scotland, care detine deja o cota de piata de 4,8% in zona orasului Chicago prin intermediul francizei sale Charter One, achizitia LaSalle i-ar oferi oportunitatea de a-si extinde prezenta.
Si alte banci ar putea avea planuri similare. Charles Prince III, CEO-ul Citigroup, a declarat ca Citigroup se afla in cautare de oportunitati de extindere in zona central-vestica, desi multi cred ca Citigroup, care a initiat recent un proces de restructurare, are prea multe de facut pentru a se putea ocupa de o tranzactie de o astfel de amploare. Iar analistii bancari au speculat cu privire la existenta si altor posibili ofertanti, National City, KeyCorp si J.P. Morgan Chase aflandu-se in capul listei.
Nu toti analistii considera ca LaSalle, ale carei active in valoare de 122 miliarde de dolari o plaseaza pe locul 17 in Statele Unite, este o tinta atat de importanta.
"Cel care o va castiga va avea de pierdut probabil intr-un final. Mi-e greu sa inteleg de ce toata lumea vrea sa o achizitioneze. Aproape jumatate din banca se afla in Michigan si o mare parte in Detroit. Iar ceea ce fac in Chicago pe partea de retail nu este atat de impresionant", declara Richard Bove, analist bancar in cadrul Punk Ziegel & Company. Totusi, majoritatea locuitorilor din Chicago au considerat LaSalle drept banca lor locala din momentul crearii acesteia in 1927. Situata pe LaSalle Street in centrul districtului financiar al orasului, banca reprezinta un pilon al comertului din Chicago si al comunitatii de aici. Banca este sponsor al Chicago Marathon si un mare promotor al artei. Mai important, LaSalle este una dintre putinele banci din Chicago cu o retea de filiale atat de extinsa in regiune. Chiar si astazi, cu exceptia J.P. Morgan Chase si Harris Bank, parte a Bank of Montreal, nicio alta banca de retail in afara de LaSalle nu mai detine o cota de piata de 4%, conform Mercer Oliver Wyman Research.
Spre deosebire, in New York, cel putin sapte mari banci detin o cota de peste 4% din piata locala de retail.
Pentru ca piata orasului Chicago este atat de fragmentata si competitiva, noilor intrati le este extrem de dificil sa castige o pozitie solida aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO