Business Internaţional

Banca J.P. Morgan a avut profit de 4,8 mld. dolari

20.04.2007, 17:05 22

Actiunile grupului bancar american J.P. Morgan Chase au inregistrat o crestere puternica pe bursa newyorkeza dupa ce banca a raportat castiguri peste asteptari in primul trimestru, inclusiv performante foarte solide ale diviziei de operatiuni bancare de investitii, relateaza Financial Times.
Dividendele au fost majorate cu 12%, prima crestere din ultimii sase ani, iar board-ul bancii a autorizat rascumparari de actiuni in valoare de 10 mld. dolari (7,35 mld. euro).
Actiunile au avansat cu 3,8% pana la 52,07 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Actiunile bancii au inregistrat performante peste asteptari in ultimul an, in contextul in care eforturile directorului executiv Jamie Dimon de reducere a costurilor in cadrul grupului si cresterii profitabilitatii operatiunilor de investitii au dat in cele din urma roade.
Dimon a anuntat o crestere cu 81% a profitului net al bancii de investitii pana la 1,54 mld. dolari (1,13 mld. euro), pe fondul unor vanzari cu 30% mai mari, in parte ca urmare a majorarii veniturilor din comisioane cu 48% pana la 1,7 mld. dolari. J.P. Morgan a ocupat pentru prima data prima pozitie la capitolul subscrieri de actiuni, atat pe plan global cat si in Statele Unite.
Profitul net al grupului a avansat cu 55 de procente pana la 4,79 miliarde de dolari in urma adoptarii unei noi reguli de contabilitate, cat si pe fondul unor castiguri importante pe segmentul de investitii. Raportul castig pe actiune (RoE), capitol la care J.P. Morgan se afla in urma rivalelor sale, a crescut pana la 17%.
Grupul este un important furnizor de credite ipotecare in Statele Unite, insa Michael Cavanagh, directorul financiar al acestuia, a declarat ca problemele cu care se confrunta segmentul creditelor de acest tip cu un grad ridicat de risc nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Pierderile suferite de banca pe acest segment s-au dublat, insa, la 20 mil. dolari, sunt inca foarte modeste la nivel de grup. Banca si-a sporit rezervele pentru acest tip de credite cu 120 de milioane de dolari.
Profitul net al diviziei de servicii financiare de retail a scazut cu 2% pana la 859 mil. dolari, in timp ce cel din carduri a inregistrat un declin de 15% pana la 765 mil. dolari comparativ cu anul trecut.
Profitul net din administrare de active a avansat cu 36% pana la 425 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO