Business Internaţional

Banca Centrala Europeana se asteapta la o accelerare a cresterii economice

10.03.2004, 00:00 15



Banca Centrala Europeana (BCE) se asteapta ca in 2006 cresterea economica din zona euro sa accelereze pana la nivelul de 2,7%, a declarat o persoana familiara cu estimarile institutiei europene, citata de Bloomberg.



Proiectiile realizate de departamentul economic al bancii vizeaza pentru anul acesta o expansiune de 1,5%, in timp ce pentru 2005 este asteptata o crestere de 2,4%.



In acelasi timp, BCE si-a redus estimarile privind nivelul inflatiei atat pentru 2004 cat si pentru 2005, cu 0,1 puncte procentuale. Inflatia luata in calcul pentru anul curent este de 1,7%, in timp ce in 2005 aceasta este estimata a se modera pana la 1,5%.



Pentru 2006, rata inflatiei este calculata de BCE la 1,6%.



Purtatorul de cuvand al institutiei europene, Regina Schueller, a refuzat sa comenteze aceste cifre.



In sedinta de saptamana trecuta, BCE a lasat neschimbata rata dobanzii de referinta la 2%, cea mai mica valoare din 1964, afirmand ca masura este esentiala in procesul de redresare economica a zonei euro.



Politica BCE a nemultumit insa o serie de politicieni, printre care si pe cancelarul german Gerhard Schroeder, care a cerut reducerea imediata a ratei de dobanda ca o masura de control a aprecierii monedei unice.





Rapoartele oficiale



BCE isi publica prognozele privind cresterea economica si inflatia de doua ori pe an, in iunie si decembrie. Aceste prognoze sunt intocmite de o echipa din cadrul bancii si de angajatii celor 12 banci centrale din sistem. In mod separat, BCE revizuieste aceste prognoze de doua ori pe an, insa rezultatele obtinute nu sunt publicate.



Decizia BCE de saptamana trecuta privind nemodificarea dobanzii de referinta nu a avut un impact semnificativ asupra monedei euro. In ultimul an, moneda europeana a inregistrat un avans de 18% fata de euro, maximul absolut fiind atins in primavara acestui an, la nivelul de 1,2930 $.



Estimarile BCE vizeaza o mentinere a devizei europene, in 2004 si 2005, in jurul pragului de 1,26 $. Prognozele realizate in luna decembrie a anului trecut cifrau acest prag in jurul valorii de 1,17 $.



Aprecierea monedei euro duce la scumpirea exporturilor europene si diminueaza incasarile denominate in dolari a companiilor din regiune. Printre cei care s-au plans, in repetate randuri, de soliditatea devizei europene se numara Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, si Alcatel, cel mai mare furnizor de echipamente pentru retele de mare viteza.





Zona euro creste incet



Cresterea regiunii euro a incetinit in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut la 0,3%, pe masura ce exporturile au cunoscut una din cele mai slabe evolutii din ultima perioada. In acelasi interval de timp, economia americana a crescut cu 1%, iar cea japoneza, cu 1,7%.



In prezent rata somajului in Europa a ajuns la maxima ultimilor patru ani, iar



consumul a pierdut mult din dinamica ultimilor ani. Din acest motiv, Europa nu se poate baza decat pe exporturi pentru a-si stimula cresterea economica.



In ciuda rezultatelor contradictorii, BCE isi pastreaza optimismul. "Redresarea va fi graduala," afirma Jean Claude Trichet, presedintele BCE. "Nu avem in vedere nici o modificare in sens negativ a estimarilor noastre."





Franta promite mai mult



Ministrul francez al Bugetului, Alain Lambert, a declarat recent ca se asteapta ca expansiunea economica din acest an sa depaseasca estimarile initiale, fapt care va fi favorabil rezolvarii problemei deficitului bugetar.



In acelasi timp, Lambert a promis ca va actiona pentru limitarea cheltuielilor bugetare, in dorinta de a aduce deficitul in limitele impuse de Uniunea Europeana.



Cresterea economica pentru 2004, estimata la 1,7%, va fi cu siguranta depasita, considera oficialul european. "Redresarea economica e certa, a inceput in Franta si in Europa."



Deficitul bugetar al Frantei inregistrat anul trecut s-a ridicat la 4,1%, depasind limita de 3% stabilita de Uniunea Europeana.



Cu toate acestea, "Franta a redobandit controlul asupra finantelor publice," considera Lambert.





Incepe cursa pentru sefia FMI



Numirea unui noi director al FMI a fost discutata in sedinta de ieri a ministrilor de europeni de finante, insa alegerea unui nume va fi amanata dupa analizarea tuturor variantelor posibile.



Postul de director al FMI este acordat, in mod traditional, unui european, insa insa oficialii europeni se tem ca in cursa ar putea intra si un american.



Rodrigo Rato, ministrul spaniol de finante, este vazut ca principalul candidat la fotoliul lasat liber de Horst Kohler. Totodata, Irlanda si Belgia si-au propus proprii candidati, cotati insa cu sanse mai slabe in a accede la functia de director al forului international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO