Business Internaţional

Banca Centrala Europeana priveste cu optimism relansarea economica

06.09.2004, 00:00 15

Cresterea economica in cele 12 state din zona euro va avea o baza mai larga si va lua avant in anul care urmeaza,  a declarat joi, dupa intalnirea lunara a Bancii Centrale Europene, presedintele Jean-Claude Trichet, citat de EU Observer.
Rata dobanzii a ramas nemodificata, potrivit asteptarilor pietei, la nivelul de 2%, pentru a cincisprezecea luna consecutiv. Banca Angliei a majorat rata dobanzii de cinci ori din noiembrie anul trecut, in timp ce Banca Federala de Rezerve a SUA, a ridicat dobanzile de doua ori din iunie anul curent.
"Conform datelor disponibile din ultimele luni, redresarea economica in zona euro si-a pastrat ritmul si ar trebui sa se mentina puternica in trimestrele care urmeaza", a declarat presedintele BCE.
"Ne asteptam ca relansarea economica in zona euro sa continue si sa dezvolte o baza mai larga in perioada urmatoare, ceea ce va duce la un avant oarecum mai puternic in 2005", a adaugat Trichet.
Seful BCE si-a sprijint optimismul cu cifre. Potrivit lui, banca si-a revizuit in sens pozitiv previziunile de crestere economica in zona euro pentru 2005, la 1,8-2,8%, usor peste estimarile din luna iunie, care prevedeau o crestere de 1,7-2,7%.
In 2004, zona euro va creste conform ultimelor estimari cu 1,6-2,2%, fata de 1,4-2%, cat se previzionase anterior.
Ascensiunea pretului petrolului nu va afecta economia europeana
Trichet a tinut sa linisteasca piata in ceea ce priveste pretul ridicat al petrolului. Acesta a atins vineri nivelul de 44,25 dolari barilul.
Cu toate ca o anumita incetinire a cresterii s-ar putea face simtita daca acesta ar ramane la niveluri foarte ridicate, totusi pretul relativ al petrolului este sub cel inregistrat in timpul socurilor petroliere precedente, cum ar fi criza din anii 1970. El a avertizat insa ca preturile ridicate ale petrolului ar putea alimenta riscul inflationist, ceea ce inseamna si rate superioare ale dobanzii de referinta.
Previziunile inflationiste pentru 2004 ar putea fi rectificate astfel la 2,1-2,3%, de la 1,9-2,3%.
In 2005 se asteapta o inflatie de 1,3-2,3%, in crestere fata de estimarile precedente ale BCE, de 1,1-2,3%.
Potrivit unor analisti, aceste afirmatii reprezinta un indiciu ca BCE va majora in curand rata dobanzii. Joachim Fels, de la echipa de Cercetare Economica Europeana a Morgan Stanley, a declarat ca a vazut "indicii clare ca BCE se indreapta acum inspre rate ale dobanzii mai mari, cu conditia ca redresarea economica sa ramana stabila si ca asteptarile inflationiste sa se mentina la nivelurile ridicate din prezent".
Modificarea Pactului de Stabilitate
Trichet, care a fost insotit la intalnirea BCE de comisarul european pentru economie si afaceri monetare Joaquin Almunia si de ministrul de finante olandez Gerrit Zalm, a fost prudent in ceea ce priveste propunerile de modificare a Pactului de Stabilitate si Crestere Economica, care urmau sa fie discutate vineri, 3 septembrie 2004, de Comisia Europeana. Planurile de reformare a reglementarilor fiscale ale UE au rolul de a permite statelor membre sa depaseasca plafonul de deficit bugetar de 3% in perioadele de crestere slaba. In prezent, un deficit excesiv este admis numai in cazul unei "recesiuni grave".
Potrivit lui Trichet, "consiliul de guvernare al Comisiei ramane convins ca nu a fost si nu este nevoie de modificari ale textului Tratatului sau ale Pactului de Stabilitate si Crestere Economica".
Presedintele BCE a admis insa ca ar putea fi facute anumite "imbunatatiri" in "modul de implementare al Pactului".
"A deschide calea spre o interpretare politica a Pactului de Stabilitate ar insemna anatema pentru BCE, ceea ce Trichet trebuie sa evite", a declarat Jonathan Hoffman, economist la Royal Bank of Scotland Financial Markets, Londra.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO