Business Internaţional

Banca Centrala Europeana mentine nivelul actual al dobanzilor

04.06.2004, 00:00 13



Banca Centrala Europeana a mentinul nivelul actual al dobanzilor la 2% pentru a oferi timp tuturor economiilor din UE sa tina pasul cu revigorarea economiei europene, chiar in conditiile unei inflatii accelerate.



Cresterea economica peste asteptari din primul trimestru si accelerarea expansiunii in productie sprijina estimarea BCE privind o revigorare "graduala" in acest an. Cresterea pretului la petrol ameninta aceste rezultate prin determinarea cresterii inflatiei si amortizarea primelor semne de crestere a cheltuielilor de consum.



"BCE este prinsa intre ciocan si nicovala, iar cea mai buna solutie a momentului este cea de a nu intreprinde nici o masura", a spus Bob Maes, analist al KBC Bank NV din Bruxelles.



Cei mai multi economisti se asteapta la mentinerea ratei dobanzilor pana in 2005, cand se asteapta o noua crestere. Acestia vor fi foarte atenti la atitudinea lui Jean-Claude Trichet (presedintele BCE), o crestere a dobanzilor putand veni mai devreme decat se asteapta daca pretul petrolului ramane la un nivel ridicat.



BCE mentine cele mai mici costuri de imprumut din ultimele sase decenii dupa ce in iunie anul trecut a redus aceste rate pentru a saptea oara in ultimii doi ani.





Cu un pas in urma SUA



Un alt argument al cresterii economice este evolutia industriei europene a serviciilor, care reprezinta cea mai mare parte a economiei si care a inregistrat o crestere pentru a 11-a luna consecutiva. Un indicator similar al productiei arata la inceputul acestei saptamani cel mai bun ritm de crestere din octombrie 2002.



Expansiunea economiei europene se situeaza insa in urma celei nord-americane. Europa a inregistrat o crestere economica de 0,6% in primul trimestru si, desi acesta este cel mai bun ritm din ultimii trei ani, se afla sub ritmul de crestere de 1,1% inregistrat de economia SUA in aceeasi perioada.



Ratele dobanzilor din Europa sunt de doua ori mai mari decat cele din SUA. Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale americane, a afirmat ca ratele scazute din prezent "ar trebui sa ajunga la o pozitie mai neutra la un moment dat".





Inflatie mai mare



Rata inflatiei din spatiul UE a crescut de la 2% in aprilie la un nivel de 2,5% in mai, mai mare decat cel de 2,3% la care se asteptau economistii. Banca Centrala spera sa mentina inflatia sub 2%.



"BCE ar trebui sa isi inaspreasca limbajul in urmatoarele luni, in functie de riscul perceput cu privire la marirea pretului petrolului", a afirmat Lorenzo Codogno, co-presedinte al European Economics de la Bank of America.



Factorii de decizie nu se vor grabi la o marire a ratei donbanzii, in conditiile in care crestrea costului la petrol va incetini cresterea economica. Oficiali BCE au minimalizat impactul petrolului asupra economiei. "Efectul este intr-o oarecare masura limitat", a afirmat Nout Wellink, presedintele bancii centrale olandeze. Parerea acestora se poate schimba daca pretul petrolului va ramane la nivelul actual, au spus economistii, inclusiv Lorenzo Codogno de la Bank of America.



"Redresarea este inca mult prea fragila pentru a sustine rate ale dobanzilor mai mari", a afirmat Julian von Landesberger, economist al HVB Munchen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO