Business Internaţional

Banca Centrala Europeana intra in alerta doar daca euro atinge 1,25$

24.11.2003, 00:00 16


Evolutia monedei unice europene nu reprezinta deocamdata un motiv real de ingrijorare nici pentru Banca Centrala Europeana (BCE), o serie de analisti fiind de parere ca evolutia cursului de schimb va atrage atentia abia dupa depasirea nivelului de 1,22-1,25 dolari pentru un euro.
Pana atunci, institutia financiara va profita de efectele benefice pe care cresterea euro le are asupra inflatiei, bazandu-se pe faptul ca redresarea economica globala va ajuta si zona euro.
De la inceputul anului, moneda europeana a castigat 12% fata de dolar. Acesta a cazut joi la cel mai scazut nivel, 1,1980, de la introducerea euro, in anul 1999.
"Problema dolarului slab este mai putin importanta. Acum, atentia noasta se indreapta catre relansarea economica", a declarat Francis Mer, ministrul definante al francez. Economia Frantei creste destul de repede pentru a contracara declinul exporturilor, cauzat de aprecierea euro.
Analistii considera insa ca ascensiunea accelerata a monedei europene ar trebui sa intre serios in atentia institutiei financiare. Astfel, Deutsche Bank anticipeaza ca exportatorii europeni vor avea probleme serioase in domeniul competitivitatii, in momentul in care un euro va fi tranzactionat cu 1,22-1,23 dolari. "In curand, aceasta situatie se va transforma intr-un dezavantaj major", a aratat Ulrich Beckmann, economist la Deutsche Bank.
Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat saptamana trecuta ca o revenire a dolarului, care a atins noi minime fata de euro in aceasta saptamana, ar aduce mari beneficii Europei si Statelor Unite, deoarece ar duce la majorarea exporturilor europene si la limitarea deficitului comercial american. "Nimeni nu isi doreste un dolar slab", a declarat el. Schroeder nu crede ca SUA duce o politica a dolarului slab pentru a impulsiona exporturile si cresterea economica.
Economia de 2.300  de miliarde de dolari a Germaniei a iesit din perioada de recesiune in al treilea trimestru al anului, deoarece cresterea exporturilor a compensat declinul cererii interne.
Dupa afirmatiile lui Schroeder, dolarul s-a apreciat fata de euro cu 0,2%, pe piata de la Frankfurt, pana la 1,1891. "Acesta este un semnal ca euro a castigat prea mult si prea repede in ultima vreme", considera un analist de la Daiwa SB Investments, Tokio.
In urmatoarele luni, procesul de redresare economica internationala va capata o importanta critica, in functie de capacitatea sa de a-si mentine ritmul de evolutie si de a atenua efectele negative provocate de cresterea monedei euro. BCE urmareste impactul negativ pe care aceasta evolutie il imprima asupra activitatii comerciale, intrucat castigurile exportatorilor europeni sunt in scadere. Intre timp, analistii nu se asteapta la o interventie din partea BCE pe piata valutara, pentru a incetini aceasta tendinta.



Inflatia europeana, in scadere
Conform Eurostat, intritutul de statistica al Uniunii Europene, inflatia zonei euro a scazut in octombrie pana la 2%, cel mai mic nivel din ultimele 3 luni, estimarile realizate anterior indicand o inflatie ceva mai ridicata, de 2,1%. Astfel, probabilitatea ca BCE sa majoreze rata de dobanda de referinta s-a diminuat. Economistii considera ca relansarea economiei zonei euro va fi lenta, si ca in aceste conditii este aproape exclusa o crestere brusca a preturilor, ba chiar esimandu-se un declin si mai accentuat al acestora. BCE se teme insa ca inflatia va ramane peste 2% in 2004, pentru al cincilea an consecutiv.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO