Business Internaţional

Banca Centrala Europeana apreciaza drept absurda punerea in discutie a proiectului euro

06.06.2005, 19:13 7

Un val de declaratii ale celor mai inalti oficiali si guvernanti din cadrul Uniunii Europene au incercat ieri sa inabuse ideea unui esec al euro, problema care a fost adusa pentru prima data in discutie, saptamana trecuta, de la infiintarea Uniunii Monetare incoace.

Votul negativ al francezilor si olandezilor fata de Constitutia Europeana, in cursul saptamanii trecute, a fost urmat de speculatiile potrivit carora oficialii germani s-au intalnit deja pentru a comenta insuccesul proiectului "euro" .

"Euro este o moneda solida, importanta la nivel international si, mai presus de toate, este 100% castigatoare", a incercat Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, sa apere moneda unica europeana.

Christian Noyer, presedintele Bancii Nationale a Frantei, a declarat ca nici macar nu se pune problema unei situatii de criza a monedei unice. "Euro este moneda noastra, a celor 12 tari care am adoptat-o", a subliniat Noyer.

"Moneda noastra nu este amenintata sub nici o forma, si daca va ganditi cumva la fluctuatiile valutare din ultima vreme, consider ca este firesc ca doua monede nationale sa fluctueze una in raport cu cealalta" , a explicat Noyer.

Ziarul german Stern a scris saptamana trecuta ca guvernantii si economistii germani, printre care ministrul german al finantelor, Hans Eichel, si presedintele Bundesbank, Axel Weber, s-au intalnit pentru a discuta chiar posibilitatea dizolvarii uniunii monetare. Conform publicatiei germane, in cadrul intalnirii s-a conturat ideea ca nivelul inflatiei si diferentele de crestere economica din cadrul zonei euro reprezinta un pericol real pentru viitorul regiunii.

Tot in cursul saptamanii trecute, ministrul italian al muncii, Roberto Maroni, a afirmat ca Italia ar trebui sa reintroduca lira si sa renunte la euro. Maroni a propus ca decizia sa fie luata in urma unui referendum national, ceea ce a amplificat nervozitatea pietelor financiare, mai ales ca Italia a fost una dintre cele mai puternice sustinatoare ale unei integrari europene accentuate. Maroni a sugerat ca daca moneda euro nu este capabila sa faca fata incetinirii cresterii economice, presiunilor concurentei si crizei somerilor, ar trebui ca Peninsula sa revina, cel putin temporar, la un sistem de circulatie paralel al celor doua monezi. El a indicat, de asemenea, situatia favorabila in care se afla Marea Britanie, singura tara din Uniunea Europeana care si-a pastrat moneda proprie.

Declaratiile uluitoare ale italianului au fost combatute cu vehementa de toti oficialii Uniunii. Jean Claude Trichet a afirmat ca euro poate rezista atat propunerilor "absolut absurde", cat si crizei politice provocate de euroscepticismul manifestat de Franta si Olanda la momentul votarii Constitutiei Europene. Presedintele BCE a calificat evolutia monedei de dupa anuntarea rezultatelor referendumului drept "modesta".

Trichet a respins si acuzatiile potrivit carora refuzul BCE de a diminua ratele dobanzii de referinta ar fi partial responsabil pentru cresterea economica slaba inregistrata de economia zonei euro.

Comentariile lui Maroni l-au determinat si pe comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, sa adopte o pozitie defensiva: "Euro este o institutie care va exista intotdeauna. Euro, este, de fapt, un mariaj de moda veche, in care partenerii au intrat pe vremea cand inca nu se inventase divortul", a declarat portughezul.

Gianfranco Fini, ministrul italian de externe, a declarat ca Maroni a vorbit in nume personal si nu reprezinta punctul de vedere oficial al guvernului italian. "Eu nu impartasesc aceeasi opinie cu Maroni, si nici premierul Silvio Berlusconi nu se afla pe aceasta baricada", a afirmat Fini.

Analistii considera ca euro a devenit cea mai recenta victima a lipsei de consens politic din Uniunea Europeana, fara sa existe insa fundamente strict financiare pentru aceasta evolutie. Ei au aratat insa ca aceasta evolutie ar putea afecta serios intregul proces de reforma din zona euro, reforma pe care BCE o considera esentiala pentru promovarea cresterii economice si reducerii somajului.

Dupa referendumul din Franta si Olanda, euro s-a depreciat continuu in raport cu dolarul american. Vineri moneda europeana a ajuns la un nivel minim record pentru ultimele opt luni, un euro valorand 1,2236 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO