Business Internaţional

Banca centrala a Statelor Unite a majorat rata dobanzii de referinta

23.09.2004, 00:00 19

Marti, Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, la 1,75% si a dat de inteles ca vor mai urma si alte cresteri, informeaza Financial Times.
Comitetul care reglementeaza politica valutara a Statelor Unite (FOMC) nu si-a schimbat in mare discursul care acompaniaza ridicarile dobanzilor, declarand ca majorarea productiei "pare sa fi recastigat din acceleratie" dupa "o scadere a intensitatii la inceputul anului, partial cauzata de cresterea preturilor la energie".
Votul asupra majorarii a fost unanim, discursul venind sa justifice decizia de scumpire a banilor
Comitetul a reafirmat faptul ca va continua sa ridice ratele fondurilor federale la un nivel cat mai apropiat de neutru.
Recentele informatii economice sustin optimismul Fed cu privire la redresarea economiei americane, dupa un usor declin la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului.
Totusi, pretul ridicat al petrolului este un factor de risc dar Fed nu crede ca acesta a scos cresterea economica de pe drumul ei fundamental.
Productia industriala s-a majorat iar inflatia este sub control, in ciuda preturilor la petrol de peste 40 de dolari per baril, scrie BBC News.
Contractele futures cu titei au atinsesera ieri 47,10 dolari/baril, pe bursa din New York, in crestere de la nivelul de 33,78 dolari corespunzator lunii ianuarie.
Datele recente asupra nivelului somajului sunt un alt factor de ingrijorare, dar banca centrala ramane increzatoare ca piata muncii se va redresa si ca majorarea veniturilor populatiei va fi suficient de puternica pentru a suporta cresterea cheltuielilor de consum. Fed a mai precizat ca "piata muncii s-a imbunatatit modest" de la intalnirea din august. "In ciuda cresterii preturilor la energie, inflatia si asteptarile cu privire la aceasta s-au diminuat in ultimele luni."
Preturile scazute la automobile si haine au contribuit la franarea cresterii indicelui preturilor de consum la 2,7% pentru perioada august 2003 - august 2004. Indicele a urcat in iulie cu 3% fata de perioada similara a anului trecut.
SUA are aproape cu un milion de locuri de munca mai putin decat in 2001.
In luna august, piata muncii s-a imbunatatit net cu 144.000 de noi locuri de munca, nivel dublu fata de cel din iulie, conform Departamentului Comertului al SUA, citat de Bloomberg.
"Cred ca Fed va majora ratele cu cate un sfert de punct procentual la fiecare intalnire, pana in 2005", a afirmat Cary Leahey, economist al Deutsche Bank din New York, citat de BBCNews.
Unii analisti apreciau la ultima majorare a dobanzii (august) ca Fed ar fi putut mari costul imprumuturilor ca masura de precautie inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie si ca ar putea privi cu reticenta o noua revizuire, in luna septembrie, din ratiuni politice.
Alegerile prezidentiale din 2 noimebrie ar putea complica lucrurile, spun acum analistii.
Pentru a-si pastra independenta, Fed a incercat deseori sa evite schimbarea ratelor la dobanzi in preajma alegerilor, pentru a inlatura suspiciunile cu privire la influentarea rezultatelor electorale. Dar nevoia de a apropia ratele de o pozitie "cat mai neutra" intra in contradictie cu acea traditie.
Atat Bush cat si democratul John Kerry, principalul contracandidat al presedintelui american, au indemnat Fed sa se bazeze pe propriile convigerii asupra bunastarii economiei, scrie Bloomberg. Urmatoare intalnire Fed (10 noiembrie) vine la zece zile dupa alegeri.
Economia ramane principalul subiect de ingrijorare pentru alegatori, conform unui studiu Gallup.
Dobanda de referinta afecteaza in ultima instanta dobanda clientilor la depozite in banci si influenteaza indirect costurile de imprumut pentru consum, precum ipotecile, creditele pentru achizitionarea de masini sau imprumutul prin carti de credit.
Nivelul cheltuielilor de consum a incetinit la o rata anuala de 1,6%, pe cel de-al doilea trimestru, iar economistii se asteapta la continuarea declinului. PIB-ul ar putea ajunge la o rata anuala de crestere de 3,7%, in coborare fata de nivelul estimat de 4,2 % pentru luna iulie, conform unui studiu Bloomberg.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO