Business Internaţional

Banca centrala a Statelor Unite a majorat dobanda la 4,5%

02.02.2006, 20:25 9

Fed, banca centrala a Statelor Unite, a majorat, pentru a 14-a oara consecutiv, rata dobanzii pana la 4,5%. Intalnirea la care a fost luata aceasta decizie de majorare a dobanzii cu un sfert de punct procentual a fost ultima condusa de Alan Greenspan, 79 de ani, considerat cel mai influent bancher al lumii din ultimele decenii, informeaza BBC News.

Rata dobanzii a crescut in 19 luni de la 1% la 4,5%, cel mai mare nivel din aprilie 2001 pana in prezent.

Un alt eveniment important pentru domeniul bancar din SUA ce s-a desfasurat in acelasi timp cu sedinta Fed a fost validarea in functia de presedinte al institutiei a lui Ben Bernanke, succesorul lui Greenspan.

"Stiu ca aceasta institutie va continua sa faca lucruri extraordinare si voi urmari acest lucru de la distanta", a declarat Greenspan invitatilor care au luat parte la pranzul festiv organizat dupa incheierea sedintei Fed.

La conferinta de presa ce a urmat intalnirii dintre membrii conducerii Fed, oficialii institutiei au declarat ca pentru tinerea inflatiei sub control " pe viitor ar putea fi necesara luarea de decizii ferme". Chris Probyn, economist-sef al State Street Global Advisors, a afirmat ca "aceasta declaratie este foarte inteleapta."

Prin aceasta ultima declaratie, conducerea Fed a dorit sa-i acorde lui Bernanke mai multa libertate in ceea ce priveste viitoarea politica monetara a bancii centrale, dar in acelasi timp au lasat sa se inteleaga ca totusi, daca va fi nevoie politica actuala a institutiei ar putea continua.

"Cu siguranta a lasat usa deschisa pentru eventuale cresteri ale ratei dobanzii", a afirmat Kevin Cronin de la Putnam Investments din Boston.

Probyn, dar si alti economisti sunt de parere ca la intalnirea din 28 martie Fed va decide inca o majorare, pana la 4,75% a dobanzii. "Cred ca va mai urma inca o crestere cu un sfert de procent, dupa care Fed nu va mai umbla la dobanzi pana la sfarsitul anului", a declarat consultantul economic David Jones.

In acelasi timp, conducerea bancii centrale a afirmat referitor la mersul celei mai puternice economii din lume ca "desi datele economice recente au fost neuniforme, cresterea economica a Statelor Unite pare a fi destul de solida". Cat despre inflatie "aceasta a ramas in ultimele luni la un nivel destul de redus si previziunile legate de evolutia acesteia sunt pozitive."

Indicele preferat de Fed in calculul inflatiei, indicele preturilor de consum minus preturile produselor alimentare si al energiei, a crescut in ultimul trimestru la un nivel anual de 2,2%, cu putin peste valoarea considerata acceptabila de Bernanke.

Este bine cunoscut faptul ca noul presedinte al Fed, Ben Bernanke, este sustinator al politicii de stabilire a nivelului-tinta al inflatiei. Mai exact, se stabileste o anumita valoare pentru inflatie, iar banca centrala incearca sa nu depaseasca acea valoare. Bancile centrale care folosesc aceasta politica, printre care si Banca Centrala a Angliei, de obicei dau detalii mult mai amanuntite despre inflatie si previziunile legate de aceasta decat Fed.

Pe 15 si 16 februarie Bernanke va prezenta declaratia politicii semianuale a Fed in fata oficialilor de la Casa Alba, dar si in fata Congresului, declaratie care ar putea dezvalui daca si in martie va mai urma o crestere a ratei dobanzii. Unii economisti afirma ca mandatul lui Bernanke la presedintia bancii centrale a Statelor Unite ar putea fi unul dintre cele mai dificile din istoria Fed. Bernanke, fost consilier la Casa Alba, preia conducerea intr-o perioada in care SUA se confrunta cu un nivel ridicat al deficitului bugetar si comercial, rezerve energetice scazute si o eventuala criza pe piata imobiliara.

Greenspan s-a retras dupa ce a ocupat postul de presedinte al Fed pentru 18 ani si jumatate, mandatul lui fiind al doilea ca lungime din istoria bancii centrale, dupa cel al lui William McChesney Martin, care a ocupat acest post timp de 19 ani, renuntand la acesta in 1970.



Mandat dificil

* Aceasta noua majorare a ratei dobanzii este a 14-a consecutiva in ultimele 19 luni.

* Nivelul de 4,5% este cel mai ridicat din aprilie 2001 pana in prezent.

* Sedinta in care s-a decis aceasta majorare a fost ultima prezidata de Alan Greenspan.

* Acesta ii lasa locul in conducerea Fed lui Ben Bernanke, fost consilier pe probleme economice la Casa Alba.

* Greenspan a ocupat postul de presedinte al bancii centrale a SUA timp de 18 ani si jumatate.

* Din cauza deficitului bugetar si comercial ridicat, mandatul pe care Bernanke l-a inceput la 1 februarie este considerat de unii economisti cel mai dificil din istoria Fed.

alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO