Business Internaţional

Avertisment: Investitiile straine directe din Europa Centrala si de Est pierd din viteza

03.07.2008, 17:35 80

Investitiile straine din regiune ar putea inregistra cresteri fata de 2007 numai in cateva state, precum Polonia si Romania, in timp ce pe ansamblu scaderea se va situa la aproximativ 10%, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale de la Viena, citat de Portfolio.hu.
Investitiile straine din zona au urcat in 2007 cu 16% fata de nivelul inregistrat in anul anterior. In interiorul regiunii fluxul de investitii straine a migrat spre est, proportia investitiilor straine din cele zece state noi membre ale Uniunii Europene coborand pana la 44%, fata de 55% in 2006
In acelasi timp, in Balcanii de Vest s-a inregistrat o stagnare a volumului de investitii straine, statele din zona detinand o proportie de 9% din totalul investitiilor din Europa Centrala si de Est, in timp ce zona estica a continentului a avut o crestere a "cotei de piata" pana la 47%, peste nivelul de 35% inregistrat in 2006.
"Aceasta situatie reflecta dinamica inregistrata de Rusia si celelalte state estice, indicand in acelasi timp o saturare a pietei de investitii din regiunea centrala a continentului", se arata in raportul institutului vienez. In noile state membre ale UE, volumul investitiilor straine a fost in 2007 cu 7% sub nivelul inregistrat in anul precedent.
"In general, statele care au aderat la UE in 2004 inregistreaza o scadere importanta a volumului de investitii straine directe, in conditiile in care aici procesul de privatizare a economiei este aproape incheiat, iar companiile internationale au patruns deja pe pietele locale", se mai arata in studiul citat. De asemenea, un factor care contribuie la scaderea investitiilor straine este reprezentat de marirea costurilor cu forta de munca.
Mai mult, o buna parte a investitiilor directe din regiune a fost reprezentata de operatiunile companiilor straine prezente deja pe aceste piete si care si-au reinvestit profiturile obtinute in anul anterior.
Cu exceptia Ungariei, scaderea volumului investitiilor straine directe vine intr-un context de crestere economica puternica si de imbunatatire a conditiilor din segmentul de business. Reducerea volumului investitiilor vine in conditiile in care in 2006 o parte a tarilor din regiune, precum Romania si Slovacia, au inregistrat un nivel record in ceea ce priveste investitiile straine directe. Printre noile membre ale Uniunii care au inregistrat o crestere a volumului investitiilor straine se numara Cehia, cu 6,67 mld. euro, si Bulgaria, cu 6,1 mld. euro - un record pentru tara balcanica. In Cehia, cresterea nivelului investitiilor straine s-a datorat unei expansiuni puternice a tuturor segmentelor economice. Mai mult, datorita operatiunilor subsidiarelor companiilor multinationale, Cehia, Ungaria si Slovacia au inregistrat o balanta comerciala pozitiva.
Europa de Sud-Est a continuat sa inregistreze un val puternic de investitii straine directe, cresterea din regiune situandu-se la 13%. In acelasi timp, o crestere puternica s-a inregistrat in Rusia, care a ajuns la o cota de 38% din totalul investitiilor straine directe din Europa Centrala si de Est.
De asemenea, Ucraina a devenit o tinta atractiva pentru investitorii straini, dar influxurile de capital sunt relativ reduse. "Belarusul a aparut de curand pe harta investitorilor, dar deschiderea catre investitorii straini este inca mica", mai scriu autorii raportului. In Balcani, recordul inregistrat in 2006 in ceea ce priveste procesul de privatizare a condus, anul trecut, la o corectie drastica a volumului de investitii straine directe in tari precum Serbia si Macedonia, in timp ce Croatia si Muntenegru au continuat trendul ascendent. In Croatia, o contributie importanta la performanta inregistrata anul trecut a avut-o privatizarea sectorului farma.
In ceea ce priveste investitiile pe cap de locuitor, statele mai mari au fost si cele mai dezavantajate. Din acest punct de vedere, Estonia se detaseaza cu mult de restul statelor din regiune, volumul investitiilor straine pe cap de locuitor depasind 1.350 de euro. In acelasi timp, un nivel ridicat al acestui indicator se inregistreaza in Croatia, Cehia si Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO