Business Internaţional

Avertisment FMI: Dobânzile scăzute pun în pericol sectorul financiar mondial

Avertisment FMI: Dobânzile scăzute pun în pericol...

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2017, 00:01 461

Menţinerea pentru o perioadă prelungită de timp a costurilor de finanţare la un nivel scăzut va afecta câştigurile şi va obliga instituţiile financiare să-şi modifice modelele de business, relevă un studiu al Fondului Monetar Internaţional citat de The Guardian.

Deşi dobânzile au început recent să crească în SUA, FMI arată că experienţa Japoniei sugerează că un sfârşit iminent şi permanent al mediului actual caracterizat de dobânzi scăzute nu poate fi garantat.

Unii economişti, ca fostul secretar al trezoreriei americane Larry Summers, spun că economia mondială este blocată într-o aşa-numită stagnare seculară, în care economiile excesive şi investiţiile scăzute duc la creştere economică modestă şi dobânzi mai scăzute.

Poziţia FMI potrivit căreia dobânzile scăzute s-ar putea menţine pe o perioadă îndelungată este contrazisă de agenţia de rating Fitch, care arată că o modificare semnificativă a mediului dobânzilor la nivel mondial este pe cale să se producă în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO