Business Internaţional

Autorităţile americane ar putea aresta doi angajaţi ai JPMorgan în cazul „Balenei de la Londra“.

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, cea mai mare bancă americană, implicată în  diverse scandaluri, cel mai recent privind manipularea pieţei energiei. AFP/Mediafax Foto

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, cea mai mare bancă americană, implicată în diverse scandaluri, cel mai recent privind manipularea pieţei energiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2013, 21:25 331

Autorităţile americane iau în considerare arestarea a doi foşti angajaţi ai JPMorgan, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, pentru rolul avut în ascunderea pierderilor de 6,2 miliarde dolari produse de traderul supranumit „Balena de la Londra“, scrie The Guardian.

În cea mai recentă surpriză din scandalul care a pătat reputaţia celei mai mari bănci americane, principala ţintă a investigaţiei oficiale a devenit Javier Martin-Artajo. El a lucrat la Londra ca supraveghetor direct al lui Bruno Iksil, traderul cunoscut ca „Balena de la Londra“ pentru tranzacţiile uriaşe pe care le făcea pe piaţa slab regementată a produselor financiare derivate, potrivit unor surse apropiate situaţiei. De asemenea, autorităţile îl cercetează şi pe Julien Grout, coleg al lui Iksil.

Agenţia Thomson Reuters a indicat că Iksil cooperază cu anchetatorii şi nu va fi acuzat. Cooperarea lui este esenţială pentru orice arestare, au menţionat sursele. Când vor fi efectuate arestările, nu este clar, însă este posibil ca acuzaţii să se afle în Marea Britanie. Autorităţile americane vor să ceară extrădarea foştilor angajaţi ai JPMorgan.

JPMorgan s-a chinuit să acopere poziţiile deschise de „balenă“ de când aceastea au ieşit la lumină, în aprilie 2012, ceea ce i-a provocat pierderi imense. Pierderile subliniază amploarea activităţilor riscante ale băncii şi au atras furia publicului. Criticii spun că JPMorgan şi băncile în general nu ar trebui să efectueze activităţi atât de riscante cât timp au operaţiuni de retail.

Iksil şi echipa lui au fost angajaţi ai principalului birou de investiţii al băncii americane, un grup de traderi şi strategi ale căror sarcini de a câştiga bani prin pariuri pe produse exotice au crescut după criza financiară din 2008.

Şeful lui Martin-Artajo, Achilles Macris, principalul director de investiţii pentru Europa şi Asia, a câştigat pentru bancă miliarde de dolari cumpărând la preţ de discout imediat după criză titluri financiare complexe garantate cu ipoteci.

Ancheta penală încearcă să stabilească dacă vreunul dintre responsabilii cu tranzacţiile păguboase a încercat să ascundă pierderile prin „umflarea“ valorii la care pariurile au fost înregistrate la JPMorgan. Potrivit surselor, Grout a înregistrat pentru echipă preţurile poziţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO