Business Internaţional

Asiguratorii britanici se orienteaza spre Asia

07.10.2004, 00:00 11



Aviva, cea mai mare companie britanica de asigurari, crede ca va depasi tinta de anul viitor ce presupune reduceri ale costurilor cu 250 de milioane de lire, in conditiile in care sute de locuri de munca din Marea Britanie sunt transferate catre Asia, a afirmat directorul executiv Richard Harvey citat de Bloomberg.



Luna trecuta, Aviva a anuntat ca urmareste pentru anul acesta disponibilizarea a 950 de locuri de munca cu functii administrative din divizia Norwich Union iar pana in 2007 inca 3.300 de locrui vor fi mutate in India si Sri Lanka datorita muncii ieftine de acolo.



Atat asiguratorii britanici, printre care firmele londoneze Aviva si Friends Provident, cat si banci precum HSBC Holdings si Lloyds TSB Group, si-au transferat mii de locuri de munca catre Asia, unde salariile sunt la aproape o zecime din nivelul tarilor dezoltate. Diminuarea costurilor cu personalul va ajuta Aviva sa faca fata cresterii cererilor de despagubire din sectoarele asigurari auto si gospodarii, a spus Harvey.



Profitul Aviva pentru cel de-al doilea semestru a scazut cu 28%, la 379 de milioane de lire sterline. "Eficienta este importanta pentru toti asiguratorii deoarece produsele tind sa semene din ce in ce mai mult", a declarat Farooq Hanif, analist la Lehman Brothers Holdings din Londra.



Actiunile Aviva au castigat 15% in acest an, in comparatie cu declinul de 1% al Bloomberg Europe Insurance Index. Prudential, al doilea asigurator britanic, a crescut cu 1,4%, de la inceputul anului.



Consumatorii britanici s-ar putea reorienta spre economiile pe termen lung in urma domolirii cresterii preturilor la case, este de parere Harvey. In septembrie, ritmul majorarii preturilor la case a incetinit pentru a doua luna consecutiv, cu conform Nationwide Building Society. Costurile mai mari de imprumut au influentat negativ cererea consumatorilor pentru locuinte.



"Putin probabil sa mai vedem cresteri ale preturilor la case", a afirmat Harvey. "Oamenii se vor reorienta probabil la modalitatile traditionale de economisire."



Aviva se asteapta la o crestere a cotei sale de piata in sectorul asigurarilor de viata si al pensiilor din Marea Britanie. Majorarea ar fi de 12% in urma aprecierii actiunilor companiei, a afirmat Harvey.



Aviva ia in calcul posibile achizitii in Asia. Compania opereaza in prezent in China, Singapore si India. Aceasta regiune reprezinta 8% din totalul castigurilor. Firma rivala Prudential s-a extins in 12 regiuni din Asia de la trei acum zece ani, o treime din profitul sau venind din aceasta zona.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO