Business Internaţional

Asigurari pentru SARS la vanzare

08.05.2003, 00:00 10

O companie chineza de asigurari a obtinut permisiunea de a asigura oamenii impotriva riscului de infectare cu virusul pneumoniei atipice (SARS), o piata cu mare potential luand in considerare populatia Chinei, informeaza BBC News.
Decizia firmei chineze Taikang Life Insurance Co. de vinde astfel de polite de asigurare a fost aprobata de autoritatile de reglememntare in domeniu. Autoritatile chineze fac mari eforturi pentru a stopa raspandirea virusului, insa ritmul de boi contaminari si decese creste continuu.
Pana acum, SARS a facut 214 de victime si a infectat 4.409 persoane, in China , generand o panica generala.
Taikang Life intentioneaza sa vanda o polita de asigurare pe o perioada de un an pentru 100 de yuani (12 dolari), o suma modica pentru majoritatea cetatenilor chinezi.
Detinatorii de polite care se imbolnavesc de SARS vor primi o despagubire in valoare de 100 de yuani pentru fiecare zi de spitalizare, relateaza publicatia chineza Beijing Morning Post, citata de agentiile de presa franceze.
Daca decedeaza, familiile asiguratilor au dreptul la o despagubire de 50.000 de yuani. Salariul mediu in zonele urbane este de 14.000 de yuani pe an. Noile polite nu vor putea fi achizitionate de persoanele cu o varsta de peste 70 de ani.
Taikang Life a fost fondata in 1996. Una din cinci firme de asigurari din China au avut nevioie de o noua licenta de functionare, dupa ce o noua legislatie a fortat firmele de profil sa-si separe activitatea de asigurari de bunuri de cea de asigurari de viata.
De atunci, Taikang a promovat o strategie inovativa si a profitat de schimbarea reglementarilor in domeniul investitiilor.
In 1999, firma Taikang a devenit al doilea asigurator de pe piata chineza care a vandut un pachet de actiuni unui investitor strain, pentru suma de 24 de milioane de dolari, potrivit Deloitte & Touche.
Primul studiu detaliat despre virusul SARS a demonstrat ca rata de deces printre cei care sunt contaminati este de 20%, mult mai mare decat se estimase initial. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimase o rata de deces de 5%.
Insa, acest ultim studiu care se bazeaza pe un esantion de 1,425 de persoane, arata ca dintre cinci bolnavi cei spitalizati, unul decedeaza.
Oamenii de stiinta se tem ca aceasta diferenta mare dintre cele doua estimari ar putea indica faptul ca virusul sufera mutatii genetice, catre noi forme, mai periculoase. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO