Business Internaţional

Argentina caută cu firma petrolieră proaspăt naţionalizată ţiţei în apropierea Insulelor Falkland

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita

07.08.2012, 00:07 199

Argentina a mai aruncat o mănuşă în obrazul Marii Britanii făcând planuri să fo­losească recent-naţionalizata companie ener­getică YPF pentru a căuta petrol în jurul Insulelor Falkland în alianţă cu un pro­ducător gigantic de ţiţei din Venezuela, scrie The Telegraph.

"Am discutat despre nevoia căutării petrolului şi gazelor naturale în zonele adiacente Insulelor Falkland", a declarat Rafael Ramirez Carreno, preşedintele com­paniei venezuelene PDVSA, menţio­nând că a discutat cu preşedintele YPF Miguel Gallucio.
Pasul făcut de Argentina riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile cu guvernul britanic cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lupta celor două ţări pentru Insulele Falk­land. Anterior, guvernul argentinian a trimis o scrisoare către 15 bănci britanice şi ame­ricane ameninţându-le cu atacuri în justiţie pentru consilierea companiilor care explorează după petrol în jurul insulelor. În iunie, Londra s-a angajat să apere teritoriul. YPF a fost naţionalizată în aprilie după ce guvernul argentinian a confiscat participaţia de 51% pe care grupul spaniol Repsol o deţinea la companie.
Argentina a scăpat de datorii
Argentina, care a intrat în 2001 în unul dintre cele mai mari default-uri din istorie, a finalizat rambursarea datoriei către persoanele care au primit obligaţiuni emise în timpul crizei econmice din 2001-2002 pentru a compensa economiile în dolari îngheţate şi convertite în moneda devalorizată a ţării, scrie Thomson Reuters.
Cristina Fernandez de Kirchner, preşedinta ţării, a anunţat săptămâna trecută că guvernul va plăti 78% din datoria de 2,2 miliarde dolari, respectiv ultima plată către creditorii din străinătate, dat fiind că mulţi dintre deţinătorii iniţiali ai titlurilor şi-au vândut obligaţiunile emise în 2002. O sursă din sistemul bancar a confirmat că 1,7 miliarde dolari au fost remise către creditorii din străinătate.
Partea de datorie rămasă neplătită, de 500 milioane dolari, va fi transferată către deţinătorii din ţară ai obligaţiunilor.
"Plăţile pe care le facem acum nu reprezintă nimic altceva decât banii pe care ar fi trebuit să-i returneze băncile cetăţenilor din Argentina", a afirmat preşedinta. Ea a menţionat şi că acesta este "sfârşitul unei ere istorice".
Fernandez împreună cu soţul său şi totodată fostul preşedinte Nestor Kirchner au redus povara datoriei ţării de la 166% din PIB în 2002 la 41,8% din PIB anul trecut.
În prezent, după efectuarea ultimelor plăţi datoria publică a ţării ajunge la doar 8,4% din PIB, conform datelor guvernului, notează AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO