Business Internaţional

Arabia Saudită şi Rusia câştigă masiv de pe urma pariului riscant de reducere a producţiei petroliere

Arabia Saudită şi Rusia câştigă masiv de pe urma...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2023, 22:18 2056

Arabia Saudită şi Rusia au obţinut venituri petroliere suplimentare de or­dinul miliardelor de dolari în ultimele luni, deşi au pompat mai puţini barili după ce reducerile de producţie pe care le-au decis au împins puternic în sus preţurile petrolului, scrie The Wall Street Journal.

Reducerile au reprezentat o stra­tegie riscantă, atât din punct de vedere financiar, cât şi politic. Însă acestea par să dea roade pentru cele mai impor­tan­te membre ale OPECĂ. Scum­pirea petrolului compensează cu vârf şi îndesat scăderea volumului vânză­rilor, relevă calculele firmei de con­sultanţă Energy Aspects.

Veniturile în plus ajută Arabia Saudită să finanţeze proiecte locale costisitoare şi să-şi continue o cam­panie bazată pe investiţii de sporire a influenţei externe. Fondurile supli­men­tare îl ajută de asemenea pe pre­şedintele rus Vladimir Putin să-şi susţină războiul din Ucraina.

Veniturile petroliere în cazul Arabiei Saudite au crescut probabil cu aproape 30 de milioane de dolari pe zi faţă de perioada aprilie-iunie, repre­zen­­t­ând un avans de aproximativ 5,7%. Pentru perioada de trei luni, ve­ni­turile s-ar ridica la aproximativ 2,6 miliarde de dolari. Veniturile petroliere în cazul ruşilor sunt probabil cu aproximativ 2,8 miliarde de dolari mai mari.

Acest succes ar putea împinge cartelul să ia în considerare noi res­tricţionări ale ofertei mondiale, spun unii observatori ai pieţei.

Cartelul creşte presiunea pe pie­ţele petroliere de luni întregi, însă până de curând acţiunile acestuia au fost contrabalansate de temerile privi­toare la o recesiune mondială şi de creş­terea modestă a economiei chineze.

Acum însă, preţurile petrolului cresc puternic, ţiţeiul american atin­gând un maxim pe mai mult de un an ieri pe fondul semnelor persistente de scădere a ofertei, dublate de date pozi­tive din China, scrie CNBC.

Datele din America au indicat o scădere peste aşteptări a stocurilor de petrol în săptămâna încheiată pe 22 septembrie. Date din China au ge­ne­rat de asemenea un oarecare opti­mism cu privire la o posibilă redre­sare eco­nomică a celui mai mare im­portator de petrol al lumii.

Forecasterii anticipează un deficit mondial de 3,3 milioane de barili pe zi în trimestrul patru, iar mulţi analişti se aşteaptă acum ca ţiţeiul Brent să depă­şească în scurt timp 100 de dolari pe baril, potrivit The Wall Street Journal.

În luna octombrie a anului trecut, cartelul a anunţat că va reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi, cea mai amplă reducere de la începutul pandemiei. În mai, un grup mai restrâns condus de saudiţi a introdus o a doua reducere de peste 1 milion de barili pe zi. Regatul a mai venit cu o scădere de producţie de 1 milion de barili pe zi în iulie. Apoi, Arabia Saudită şi Rusia au anunţat pe 5 septembrie că plănuiesc să-şi prelungească reducerile până la sfârşitul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO