Business Internaţional

Arabia Saudită, care controlează preţul petrolului pentru că este cel mai mare exportator, se bucură de un boom economic şi în turism când UE se luptă cu o criză energetică şi inflaţie record

Arabia Saudită, care controlează preţul petrolului...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2023, 22:34 8892

În 2022, când UE se confrunta cu o criză fără precedent a costului de trai şi al energiei, Arabia Saudită, care conduce OPEC +, cartelul mon­dial al exportatorilor de petrol, înregistra o creştere record de 8,7% pe fondul scumpirii petrolului.

Potrivit Gulf Business, PIB-ul ţării a depăşit pragul de 1.000 de miliar­de de dolari pentru prima dată în 2022, preţurile mai mari ale petro­lului împingând puternic în sus veniturile guvernului.

Rata de 8,7% a fost cea mai ridi­cată din rândul ţărilor G20, statul din Golf înregistrând creştere pozitivă la nivelul tuturor activităţilor economi­ce, ceea ce a dus la primul excedent bugetar al acestuia din aproape un deceniu.

În acest context favorabil, guver­nul saudit implementează investiţii de mii de miliarde de dolari în sec­torul non-oil pentru a-şi asigura o creş­tere sustenabilă post pandemie.

Arabia Saudită vrea să atragă 100 de milioane de vizitatori anual până la finalul acestui deceniu, notează Fi­nancial Times. În timpul pandemiei, statul a asistat la un boom al turis­mului local. Cheltuielile din sectorul de turism au crescut cu 93% în 2022, atingând 185 de miliarde de riali (49 de miliarde de dolari), ţara continuând să-şi diversifice economia.

Potrivit Saudi Gazette, ţara vrea să împingă contribuţia sectorului de turism la PIB la aproximativ 10% până în 2030.

Acum, când criza costurilor de trai este departe de a se fi sfârşit în Europa, cartelul condus de Arabia Saudită a anunţat o reducere neaş­tep­tată a producţiei de petrol, împin­gând în sus preţurile petrolului şi ame­ninţând să accelereze creşterea costurilor energetice şi inflaţiei.

Preţurile petrolului au urcat cu până la 8% după ce OPEC + a anun­ţat că reduce producţia cu 1,16 mili­oane de barili pe zi.

Reducerile voluntare vor începe din mai şi se vor încheia la sfârşitul anului, a anunţat Arabia Saudită, spunând că aceasta este o „măsură preventivă“ menită să stabilizeze piaţa petrolieră, scrie CNBC.

Anunţul a venit după ce Rusia a decis să-şi reducă producţia petrolieră cu 500.000 de barili pe zi până la finalul acestui an.

„Planul cartelului de reducere a producţiei ar putea împinge preţurile petrolului din nou către nivelul de 100 de dolari, având în vedere redeschiderea Chinei şi reducerile Rusiei decise ca reacţie la sancţiunile occidentale“, arată Tina Teng, analist la CMC Markets.

Planul ar putea inversa de asemenea declinul inflaţiei, ceea ce ar „complica deciziile băncilor centrale legate de dobânzi“.

Amrita Sen, fondatoare a Energy Aspects, se aşteaptă de asemenea ca preţurile petrolului să atingă 100 $ pe baril.

Potrivit lui Ronald Temple, strateg la Lazard, „reducerea este un alt semn care reaminteşte că duhul inflaţiei nu a intrat încă înapoi în lampă“. Dublată de o cerere sporită din partea Chinei, aceasta sporeşte riscul unei inflaţiei mai persistente, a declarat acesta pentru Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO