Business Internaţional

Aproximativ 400 de mineri au mărşăluit sute de kilometri până la Madrid pentru un protesta împotriva austerităţii

Aproximativ 400 de mineri au mărşăluit sute de kilometri până la Madrid pentru un protesta împotriva austerităţii

Autor: Iuliana Enache

11.07.2012, 10:29 290

Sute de mineri spanioli aflaţi în grevă, care au venit pe jos din nordul ţării, au parcurs marţi străzile Madridului cu lămpile frontale şi căştile pe cap, în cadrul unui marş nocturn pentru a protesta faţă de reducerea ajutoarelor publice, relatează AFP.

Veniţi din Asturia, Castilia şi Leon şi Aragon, regiunile miniere din nordul Spaniei, aproximativ 400 de mineri au sosit marţi la Madrid după ce au parcurs câteva sute de kilometri pe jos.

După ce au defilat în cursul nopţii până în piaţa Puerta del Sol, în centrul oraşului, însoţiţi de mii de madrileni, ei urmează să participe miercuri la o mare manifestaţie în faţa Ministerului Industriei.

Sindicatele speră să reunească 25.000 de persoane.

Pornind din nordul Madridul şi agitând drapelele regionale, minerii în haine de lucru au trecut prin faţa Palatului Moncloa, reşedinţa premierului Mariano Rajoy, strigând "noi suntem mineri, nu terorişti", "ei sunt acolo, cei care extrag cărbune".

"Vom vedea dacă eforturile noastre vor fi recompensate, pentru mine nu este atât de evident", a remarcat Felix Lopez, un miner în vârstă de 46 de ani venit din Aragon, în nord-estul Spaniei.

La fel de sceptic este şi colegul său Angel Garcia: "Rajoy a declarat că nu intenţionează să ne vadă, atunci va trebui să continuăm lupta", adaugă acest miner venit din Bembibre, un oraş minier din Leon, în nord-vestul Spaniei.

Minerii protestează faţă de decizia Guvernului de a reduce cu 63 la sută în acest an ajutoarele publice din sectorul minier. Greva lor, care a început în urmă cu două luni, s-a radicalizat treptat, contactele cu Guvernul eşuând, iar conflictul fiind marcat de violenţe aproape zilnice în nordul Spaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO