Business Internaţional

Anul trecut nu a fost foarte bun pentru WestLB si Commerzbank

19.02.2004, 00:00 15



Institutia bancara germana WestLB a raportat, pentru 2003, o pierdere record de 2,3 mld. euro, determinata de provizioanele mari constituite, precum si de un declin al afacerilor in a doua jumatate a anului, anunta Financial Times.



Bancile detinute de statul german, intre care WestLB este una dintre cele mai mari, se afla sub presiunea restructurarii, care ar trebuie sa se intample inainte de luna iulie a anului viitor, cand garantiile de stat care au stat la baza capacitatii bancilor de a acorda imprumuturi "ieftine" vor fi eliminate.



Agentia de rating Standard & Poor's se pare ca i-a dat bancii WestLB ratingul BBB in urma unei evaluari nepublicate facuta anul trecut. Reprezentantii WestLB au declarat ca tinta lor o reprezinta "un rating stabil in zona A".



In urma acestor declaratii, analistii sunt din ce in ce mai convinsi ca banca germana cu sediul la Dusseldorf va grabi indeplinirea planurilor de majorare a capitalului cu o suma cuprinsa intre 1-2 mld. euro.



WestLB a precizat intr-un comunicat ca jumatate din reducerile contabile de 2,4 mld. dolari din 2003 s-au datorat deprecierii portofoliului sau de investitii.



Situatia nu se prezinta mai bine nici pentru Commerzbank, a treia banca din Germania din punct de vedere al activelor detinute, care, in mod neasteptat, a raportat o pierdere pentru trimestrul al patrulea.



Pierderea neta a fost de 88 mil. euro, comparativ cu pierderea de 243 mil. euro inregistrata in aceasi perioada a anului precedent, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant, Peter Pietsch.



"Datele sunt dezamagitoare" a spus Paul Vrouwes, analist la ING Investment Mangement.



Commerzbank, dar si competitori precum HVB Group, au avut de suferit de pe urma insolvabilitatilor record inregistrate, precum si de pe urma scaderii valorii actiunilor care au redus considerabil din valoarea portofoliilor lor. Directorul executiv Klaus-Peter Mueller, dupa ce a disponibilizat o cincime din personal, a redus valoarea contabila a activelor cu 2,3 mld. euro in trimestrul al treilea.



Reprezentanti ai Comerzbank declarasera ca situatia inregistrarii unei pierderi pe tot anul 2003 "nu va permite acordarea de dividende" pentru prima data in ultimii 21 ani. Mueller a mentionat ca banca planuieste sa acorde dividende in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO