Business Internaţional

Aniversare fara artificii pentru indicele bursier Nasdaq

11.03.2003, 00:00 13

5.048 de puncte! Era 10 martie 2000 si indicele bursier american Nasdaq, al sectorului tehnologic, atingea cel mai mare nivel din istoria sa, atragand un val de euforie. Dupa aceasta data, el nu a incetat sa se prabuseasca, impreuna cu noua economie. Dupa trei ani, indicele american nu a ramas decat cu 1.035 de puncte si, numai putine companii au supravietuit.
Totul era altfel atunci. Rata somajului in Statele Unite ajunsese la 4,1%, iar produsul intern brut crestea cu un ritm anual de 6,9%. Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale (banca centrala) declara in fata Congresului american ca "premisele avantajoase vor asigura cadrul pentru o crestere economica neintrerupta, care va continua mult timp si in noul mileniu".
De atunci, Nasdaq a pierdut 75% din valoare, iar observatorii cred ca atat degringolanda pietelor cat si declinul economic sunt strans legate de povestea de crestere si descrestere a indicelui Nasdaq.
Avansul fara precedent al indicelu tehnologic atragea investitii imense in acest sector. "Cum de am ajuns aici? La fel cum am ajuns unde eram in 1932", a spus economistul Paul Kasriel de la Northern Trust. "Cum a ajuns Japonia unde era la inceputul anilor '90?. Asta se intampla cand balonul se sparge".
Companiile vechii economii incercau ca se alature valului cheltuind nebuneste pe tehnologie. Noile firme, aparute ca ciupercile dupa ploaie, asa numitele "start-ups", au primit munti de bani. Oamenii aveau incredere oarba in viitorul lor la bursa si isi plasau economiile fara ezitare in actiunile high-tech.
Dezechilibrele cauzate de bula speculativa au devenit vizibile dupa ce a inceput sa se desumfle. Companiile au realizat ca au cheltuit ca si cum ascensiunea ar fi continuat la nesfarsit, ca au supracapacitate si, ce era mai rau, erau inglodate in datorii.
Intre timp, investitorii au realizat ca multe companii minteau pur si simplu in legatura cu rezultatele lor financiare. Si asa au urmat prabusirile rasunatoare ale WorldCom, Enron, Tyco.
Acum, teama este ca, oricat de grei au fost ultimii trei ani, cupa nu a fost bauta pana la fund. Majoritatea entuziastilor din 2000 cred ca nici piata si nici economia nu au iesit din mlastina.

...putini au ramas
In final, doar o mica parte din aceste companii au supravietuit. Majoritaea site-urilor prospere sunt cele care sunt legate de o companie din economia traditionala.
Cel mai mare succes al economiei online ramane eBay, inventator al unui nou domeniu: licitatiile on-line. In 2002, au fost cumparate marfuri in valoare de 16 miliarde de dolari prin intermediul site-urilor firmei, care a rezistat caderii burselor mondiale. Capitalizarea bursiera a eBay este de 25 de miliarde de dolari.
Si sectorul turistic on-line se numara printre acele domenii care au reusit. In general vanzarea produselor dematerializate a ramas un succes. La fel si serviciile bancare on-line.
In materie de comert mondial cu bunuri nealimentare, numai Amazon, care a raportat o cifra de afaceri de 4 miliarde de dolari, a reusit sa se impuna pe plan mondial.
In Statele Unite, supermarketurile on-line s-au prabusit. In Europa, grupul Casino a sucombat. Insa, companii precum Carrefour sau Tesco, continua sa vanda de sute de milioane de euro. Activitatea pe internet a distributorului britanic devine chiar tot mai profitabila.
Cat despre piata internetului profesionist, celebra "business-to-business", aceasta a suferit si mai mult. Din cauza ca firmele adoptau noile tehnologii intr-un ritm prea lent, acest sector nu a reusit sa-si recupereze investitiile.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO