Business Internaţional

Animatia si spectacolul bursei din Chicago, in pericol de a fi inlocuite de raceala tranzactiilor electronice. Si europene

27.10.2003, 00:00 20



Spectacolele pline de culoare de pe ringurile de tranzactionare din bursa din Chicago, locul unde milioane de obligatiuni si titluri de trezorerie isi schimba proprietarii in fiecare zi, se numara printre atractiile recomandate de ghidul turistic al orasului. Asa ca e bine sa va grabiti. Aceasta pentru ca actiunile Eurex, contrapartea europeana a bursei americane, ameninta sa incheie perioada de aur a tranzactionarii prin strigare. Mai mult, ameninta suprematia de decenii a celebrei burse de futures americane.



Un succes al asaltului asupra Chicago Board of Trade (CBOT) si asupra Chicago Mercantile Exchange(CME), venit intr-o perioada destul de dificila pentru bursele lumii, poate duce la detronarea definitiva sau chiar disparitia formelor traditionale de tranzactionare, in care dealerii negociau direct, fata in fata, si la instaurarea epocii ecranelor electronice.



In cadrul New York Stock Echchange(NYSE), cea mai mare bursa din lume, investitorii devin din ce in ce mai acizi cu privire modul de administrare si conducere a operatiunilor. Maurice Greenberg, presedintele colosului financiar AIG, a cerut ca bursa sa isi specializeze firmele care tranzactioneaza in ring, sau sa scape de ele. In acelasi timp, autoritatea de reglementare a pietei de capital, SEC, a cerut bursei sa isi revizuiasca practicile guvernantei corporatiste, pentru ca acestea sa corespunda cu cele ale companiilor listate.



"Daca a-si fi bursa din Chicago, mi-ar fi cu adevarat frica," declara Octavio Marenzi, economist la Celent Communication, firma de consultanta pe piata actiunilor. "Eurex devine din ce in ce mai puternica. A distrus deja o bursa(Liffe)...de ce n-ar mai distruge doua?"



Printr-un lobby puternic impotriva "veniticilor" cale le ameninta pozitia, bursa futures din Chicago incearca sa evite procesul de schimbare, care pana la urma, este inevitabil. "Bursele americane au ascuns multa vreme o serie de probleme, care acum au devenit acute. O buna perioada de timp nimeni nu a zis nimic pentru ca toti faceau bani. Pe masura ce aceste probleme au fost facute publice, bursele au devenit vulnerabile."



Problema critica cu care bursele trebuie sa se confrunte este cerinta de ieftinire a serviciilor oferite. Bursele electronice pretind nu numai ca lasa buzunarele clientilor mai pline, dar ca sunt in acelasi timp si mai ieftin de intretinut. Cu toate ca pe bursele din Chicago si New York se desfasoara grosul operatiunilor cu diverse valori mobiliare - contracte futures pe obligatiuni de trezorerie, contracte pe devize, actiuni - bursele electronice vin repede din spate si ameninta sa muste o cota de piata cat mai mare.



"Traderii nu sunt ieftini," declara Mike Cormack, presedinte al Archipelago Exchange, adaugand ca prezenta pe ringul de tranzactionare il costa 50 de milioane de dolari anual.



Pentru Eurex, spargerea pietei americane reprezinta o parte a planului elaborat de Rudi Ferscha, directorul executiv al bursei, de a crea o "piata mondiala pentru tranzactionarea si executarea contractelor cu derivative. "Rudi este de parere ca bursa lui va avea succes din cel putin trei motive. In primul rand, ofera acces tuturor participantilor la tranzactionarea electronica, contra unui comision fix. "Experienta ne-a aratat ca se pot tranzactiona electronic cantitati mult mai mari de valori decat prin cotarea in groapa (pit trading), prin strigare publica," a afirmat Thomas Kloet, CEO al diviziei de brokeraj al Societe Generale.



In al doilea rand, Eurex ofera investitorilor posibilitatea de a tranzactiona contracte futures denominate in euro si contracte denominate in dolari, o premiera pentru oricare bursa. Eurex permite de asemenea ca tranzactiile sa fie executate in orice moment al zilei, prin prin casa locala de compensatie (clearing house), fara ca investitorul sa fie nevoit a plati in plus pentru contractele in dolari. Casa de compensatie este o componenta de nelipsit din infrastructura unei burse, fiind intermediarul fiecarei tranzactii. In cazul in care un partener nu isi respecta obligatiile contractuale, casa de compensatie preia aceste obligatii si finalizeaza tranzactia cu celalalt partener.



Eurex intentioneaza sa creeze un parteneriat cu Clearing Corporation, o puternica casa de compensatie din SUA, pentru a o interconecta u propria casa din Europa. "Un trader din Italia care e conectat la Eurex si vrea sa tranzactioneze contracte futures pe obligatiuni americane poate ramane conectat la casa de compensatie a Eurex, evitand astfel costul decontarii contractului printr-o casa din SUA."



In al treilea rand, Eurex crede ca exista un numar mare de traderi din SUA sau din alte tari care nu au putut participa la tranzactionare datorita comisioanelor mari percepute de bursele din Chicago. Ca urmare, un imens potential ramane neexplorat.



Procesul de saptamana aceasta urmeaza mai multor luni de tensiune, generata de aparitia in Chicago a rivalei europene . In luna ianuarie, contractul de parteneriat incheiat in 1998 intre CBOT si Eurex - care oferea platforma electronica de tranzactionare, a expirat.



Intre timp, CBOT a renuntat la serviciile Eurex, pe care le-a inlocuit cu cele ale rivalei europene, Euronext-Liffe. Conducerea Eurex, enervata de turnura evenimentelor, a decis sa isi deschida propria bursa in Chicago, inaugurand astfel o serie de conflicte care au variat in intensitate de la declaratii acide la recenta actiune in justitie. Este o competitie care opune traditia si spectaculozitatea cu eficienta europeana.



In aceasta intrecere sta, pe de o parte, Rudi Ferscha, austriac format la scoala bancii de investitie Golman Sachs, si Terry Daffy, un neconformist, fost trader de porci vii, presedinte al CME. Parte americana este reprezentata de Charlie Carey, presedintele CBOT, al carui bunic l-a precedat la conducerea bursei.



Contrastul dintre cele doua grupari nu este atat de radical pe cat pare la prima vedere.



CBOT, adepta a tehnicilor traditionale, a luat in ultimii ani, sub conducerea lui Bernie Dan, director executiv, o serie de masuri menite sa eficientizeze procesul de tranzactionare. In prezent, mai mult de 80% din contractele cu bilete de trezorerie se tranzactioneaza electronic, in timp ce costurile au fost reduse semnificativ. De asemenea, bursa a permis recent unor intitutii financiare sa devina membre prin plata unor comisioane acceptabile.



Bernie Dan critica bursa Eurex pentru ca nu ia in considerare dorinta multor investitori de a utiliza tehnicile traditionale, mai transparente in stabilirea preturilor, si prin intermediul carora se pot opera tranzactii complexe, pe care tehnologia nu le poate inca procesa.



Bursele din Chicago - finantatori de seama a partidelor politice - au initiat in Washington un puternic lobby pentru a intarzia autorizarea bursei Eurex in SUA.



Acestea argumenteaza ca sunt probleme de jurisdictie care survin in cazul unei burse straine care functioneaza in SUA. Eurex, pe de alta parte, argumenteaza ca sediul si managementul bursei va fi localizat in SUA si va fi supus reglementarii autoritatilor americane.



In plus, principalii actionari ai bursei vor fi americani si britanici.



Saptamana viitoare membrii din consiliul Clearing Corporation vor supune la vot un plan de restructurare, care vizeaza si parteneriatul cu Eurex. Daca votul va fi negativ, bursa europeana ar putea cumpara casa de compensatie, sau s-ar putea indrepta catre o alta casa. In orice caz, efectul va fi doar de a intarzia intrarea Eurex pe piata americana.





Povestea infrangerii engleze



Eurex si-a format deja un renume de jucator cu sansa a doua, care in cele din urma isi infrange oponentii. O marturie in acest sens poate fi furnizata si de Liffe. London Financial Futures and Options Exchange era resedinta contractelor futures pe obligatiuni emise de trezoreria germana, cunoscute sub numele de BUNDS. Erau cele mai profitabile produse de pe bursa engleza. Dar aceste contracte erau tranzactionate in principal prin strigare, similar contractelor executate la bursa din Chicago. Bursa Eurex din Frankfurt, nascuta in 1990 sub forma de platforma electronica, a intrevazut o mare oportunitate. De nationalitate germano-elvetiana, bursa a devenit cel mai mare centru de tranzactionare a derivativelor, beneficiind de avantajul lichiditatii si tehnologiei.



Oficialii Eurex au fost increzatori ca eficienta si costurile mici de tranzactionare vor da o lovitura puternica rivalilor si vor "repatria" in cele din urma contractele Bund. Batalia Bund-ului a prins contur la inceputul anilor 1990. Momentul decisiv a venit in octombrie 1997 cand Eurex (cunoscuta in acel moment ca Deutche Terminborse) a reusit sa rupa o cota de peste 50% din piata. Dupa acest moment, ostilitatile au scazut in intesitate. In 1998, Eurex domina piata si a reusit sa-si pastreze aceasta pozitie pana in prezent.



Devenita numarul unu, Eurex nu isi va mai pierde aceasta pozitie cu usurinta, din simplul motiv ca nici un investitori nu vrea sa imparta piata in doua centre de lichiditate. SWX Swiss Exchange - detinator a unei participatii la Eurex - "si-a ars degetele" incercand sa impuna Virt-x, bursa londoneza care viza atragerea lichiditatii de pe tot cuprinsul Europei. Experimentul a fost un esec deoarece investitorii erau multumiti de lichiditatea oferita de Eurex. Cu toate acestea, analistii se intreba daca bursa europeana va avea aceeasi soarta ca Virt-x pe piata americana.



In orice caz, pentru CBOT, viitorul nu este deloc linistit. Numai in ultimii trei ani, International Securities Exchange, bursa cu sediul in New York, a devenit numarul unu in SUA din punct de vedere al tranzactiilor cu optiuni avand ca suport actiunile. CBOT isi mai pastreaza pozitia de lider pe piata optiunilor numai datorita contractelor pe indici, pentu care detine licente de exclusivitate.



Desi soarta luptei inclina puternic spre Eurex, numai viitorul ne va arata daca traditia burselor americane va fi spulberata de tehnologia europeana.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO