Business Internaţional

Analistii si-au pierdut din puterea de predictie

10.02.2004, 00:00 16



Si analistii mai gresesc. Acuratetea de a estima castigurile companiilor a atins un nou minim pe Wall Street, din cauza inaspririi regulilor de divulgare a informatiilor, ingreunand astfel cercetarile prudente ale analistilor care incearca sa estimeze puterea de crestere economica.



Previziunile generale au subevaluat cresterea rapida a castigurilor din ultimul trimestru al anului 2003 cu o medie de sase puncte procentuale. Aceasta este cea mai mare marja de eroare de cand Thomson First Call a inceput monitorizarea detaliata, in 1994, iar valoarea discrepantelor aproape ca s-a dublat, informeaza Financial Times.



Un alt studiu, care urmeaza sa fie publicat saptamana aceasta de Parson Consulting, arata ca multe estimari individuale se indeparteaza si mai mult de realitate. O treime din marile companii au avut estimari care au variat cu mai mult de 10% in al treilea trimestru, majoritatea inexactitatilor fiind cauzate de subevaluari.



Expertii isi apara pozitiile si sustin ca aceasta a fost prima perioada de crestere sustinuta de cand noile reglementari referitoare la divulgarea informatiilor au impiedicat analistii sa faca estimari inainte de publicarea castigurilor companiilor.



"Cel mai important lucru este sa avem dreptate in privinta directiei pe termen lung, acum ca ni se dau cifrele cu lingurita," a spus unul dintre directorii de cercetare a capitalului social din cadrul uneia din bancile de top americane.



Dar criticile aspre indreptate impotriva fostelor legaturi dintre analisti si bancherii investitori au dat nastere unui grad mai mare de prudenta in privinta cresterii castigurilor si a obiectivelor de pret.



"Nu e nici o indoiala ca oamenii au incercat sa fie mai prudenti in ceea ce priveste targetul de pret din momentul in care Henry Blodget a anuntat ca Amazon va pierde 400 de milioane de dolari, iar acest lucru ar putea avea legatura cu acuratetea previziunilor de castig," a adaugat directorul de cercetare.



Este evident ca depasirea estimarilor analistilor are efectul de a pune pietele in miscare. Actiunile Ericsson, de exemplu, au urcat cu 12% la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce compania a raportat castiguri duble fata de cat se asteptau expertii. Cu toate acestea, actiunile Cisco au scazut cu 9% miercurea trecuta, in urma rezultatelor care au depasit cu doar 6% previzunile analistilor. Ambele companii au previziuni prudente pentru 2004, iar pietele au remarcat deja "surpiza" de la Ericsson si "prudenta" celor de la Cisco.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO