Business Internaţional

Analistii pietei bursiere nu mai sunt eficienti

19.06.2006, 22:19 13

Majoritatea analistilor de la HSBC, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata, nu merita sa fie platiti anul acesta din cauza informatiilor inutile pe care le furnizeaza, a spus directorul diviziei de cercetare a pietei de capital din cadrul bancii, citat de Financial Times. Graham Copley si-a anuntat superiorii printr-un e-mail ca numarul estimarilor a scazut in Europa de la "media si asa inacceptabila de 30 pe saptamana, la mai putin de 15". Dintre acestea, cele mai multe erau "flash-uri inutile", cu date preluate in mare parte din comunicate de presa. Copley si-a indemnat colegii sa-si "asume responsabilitatea", argumentand ca externalizarea unor servicii de cercetare catre India nu mai este o scuza valabila.
Mustrarile lui Copley au fost preluate si de alte ramuri de cercetare din Londra si de pe Wall Street. Mai multe banci de investitii si-au reorganizat departamentele de cercetare sau le-au fragmentat pentru ca acestea sa-si justifice costurile pe baza rezultatelor individuale. Reorganizarea incheie o perioada de segmentare a sectorului de cercetare a pietei de capital impusa de procurorul general al New Yorkului, Eliot Spitzner, dupa ce analistii bancilor au fost suspectati ca intocmesc prognoze favorabile companiilor care lucrau cu banca.
Unele banci au incercat sa schimbe orientarea departamentelor de cercetare la sugestii de investitii pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO