Business Internaţional

Analiştii nu mai sunt la fel de sumbri: scăderea euro faţă de dolar se va tempera

Un euro mai slab ar fi salutat de oficialii din Frankfurt. O depreciere a monedei europene ar spori competitivitatea exportatorilor din zona euro şi ar ajuta BCE în eforturile de a creşte inflaţia.

Un euro mai slab ar fi salutat de oficialii din Frankfurt. O depreciere a monedei europene ar spori competitivitatea exportatorilor din zona euro şi ar ajuta BCE în eforturile de a creşte inflaţia.

Autor: CătăIina Apostoiu

14.12.2015, 20:51 1624

Băncile de investiţii îşi abandonează proiecţiile ce vizau un declin accelerat al monedei unice europene către paritate cu dolarul american după ce Banca Centrală Europeană nu a oferit genul de stimulente care, conform aşteptă­rilor, ar fi împins moneda în jos, scrie Wall Street Journal.

Potrivit unui sondaj realizat în rândul a 11 bănci de investiţii, moneda euro se va deprecia către 1,05 dolari până la sfârşitul anului viitor. Euro a atins nivelul respectiv joia trecută înainte de a urca din nou la 1,10 în raport cu dolarul după ce preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat că banca centrală nu-şi va accelera ritmul achiziţiilor de obligaţiuni.

Deşi mulţi analişti se aşteaptă în continuare ca moneda unică europeană să ajungă la paritate cu dolarul anul viitor, unii şi-au „relaxat“ proiecţiile agre­sive ce vizau un nivel de sub 1 do­lar, în timp ce alţii anticipează o creştere odată ce euro atinge acest nivel.

Achiziţiile de active operate de BCE au contribuit la deprecierea puternică a euro în ultimele 18 luni, în condiţiile în care banca a tipărit 60 mi­liarde de euro pe lună pentru a cumpăra obligaţiuni. Aşteptările privitoare la noi stimulente din partea BCE, dublate de credinţa că banca centrală americană va mişca politica monetară în direcţia opusă, exercitaseră presiuni sporite asupra monedei euro. Diferenţa de politică monetară dintre BCE şi Fed nu este, în ea însăşi, suficientă pentru a împinge euro şi mai jos. Ritmul acestei divergenţe de politică este cel care contează, spun analiştii.

Spre deosebire de majoritatea stra­tegilor, Geoffrey Yu, strateg la UBS, se aşteaptă ca euro să se aprecieze anul viitor, în condiţiile în care redre­sarea economiei zonei euro face ca nece-sitatea unor noi stimulente din partea BCE să nu mai fie urgentă. Yu vede euro la 1,16 în raport cu dolarul la sfârşitul anului viitor.

Goldman Sachs, cândva printre cele mai pesimiste bănci în privinţa evoluţiei euro, şi-a revizuit recent în sus pre­vi­zi­unile privitoare la euro.

Analiştii băncii se aşteptaseră ca moneda să scadă sub paritate anul viitor, iar acum antici­pea­ză că acest lucru se va întâmpla în 2017.

Barclays este singura bancă inclusă în sondajul Wall Street Journal care încă se aşteaptă ca euro să scadă sub paritate anul viitor.

Un euro mai slab ar fi salutat de oficialii din Frankfurt. O depreciere a monedei ar spori competitivitatea exportatorilor din zona euro şi ar ajuta BCE în eforturile de impulsionare a inflaţiei.

Însă o apreciere a dolarului ar fi privită cu ochi mai puţin buni de către banca centrală americană. Acest lucru ar putea înseamna că acţiunile BCE de slăbire a euro ar putea fi contracarate de acţiuni Fed de încetinire a ritmului de majorare a ratelor dobânzii, conform strategilor de la BNP Paribas şi Commerzbank.

În martie, preşedintele Fed Janet Yellen a inversat o apreciere a monedei americane după ce a avertizat că un dolar puternic îi afectează pe exportatorii americani.

Dacă euro se depreciază puternic, investitorii ar trebui să se aştepte la comentarii similare din partea Fed, susţine Sam Lynton-Brown, strateg la BNP Paribas.

 

Producţia industrială a zonei euro, creştere peste aşteptări în octombrie

Producţia industrială a zonei euro a urcat cu 1,9% în octombrie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, depăşind aşteptările economiştilor, scrie Bloomberg. Faţă de luna anterioară, producţia a avansat cu 0,6%, conform datelor Eurostat. Potrivit analiştilor, performanţa peste aşteptări reprezintă un început bun pentru trimestrul final al acestui an. Producţia bunurilor de consum de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de scurtă folosinţă a avansat după ce se contractase în septembrie. Producţia de energie a avansat într-un ritm mai lent, însă a rămas un contributor pozitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO