Business Internaţional

Vă mai amintiţi de FTX? Procesul lui Sam Bankman-Fried este pe cale să înceapă, iar dacă va fi găsit vinovat, fostul star al lumii crypto riscă să stea în spatele gratilor pentru mulţi ani. „Acesta este un caz enorm de important. Este cel mai mare proces văzut în lumea crypto”

Vă mai amintiţi de FTX? Procesul lui Sam Bankman-Fried...

Autor: Valeriu Dănilă

02.10.2023, 14:54 224

Procesul lui Sam Bankman-Fried urmează să înceapă marţi cu selecţia jurului şi este prefigurat să dureze 6 saptămâni, scrie Financial Times. Acesta este finalul carierei lui SBF, odată iubit de antreprenorii din Silicon Valley şi leguitorii din Washington, fiind considerat o faţă respectabilă a industriei de active digitale.

În prezent este că a fraudat investitorii şi milioane de clienţi ai companiei FTX, furând miliarde de dolari aflate în custodia companiei. Dezastrul lăsat de compania FTX au fost descrise ca fiind mai grave decât cele ale falimentului Enron, iar infracţiunile lui SBF sunt comparate cu cele ale lui Bernard Madoff, inventatorul schemei Ponzi.

Procurorii americani consideră sistemul pus la punct de Sam Bankman-Fried ca fiind „una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americană”.

În cadrul procesului vor fi prezentate milioane de pagini conţinând dovezi şi mărturii de la colaboratori apropiaţi de SBF. Efortul legal de mare amploare este prima încercare a autorităţilor din SUA de stăvili infracţiunile din lumea crypto.

„Acesta este un caz enorm de important. Este cel mai mare proces văzut în lumea crypto”, a declarat Sarah Paul, fost procuror federal, în prezent partener la Evershed Sutherland. „Trebuie să scoţi actorii răi din industrie”

Avocaţii lui Sam Bankman-Fried, conduşi de Mark Cohen, au o misiune grea. Este suficient ca SBF să fie găsit vinovat pentru o singură acuzaţie din cele 7 aduse de procurori, pentru a fi expus unei pedepse lungi de închisoare.

Procurorii vor încerca să dovedească că SBF a participat într-o conspiraţie împreună cu prietenii săi pentru a fura banii clienţilor cu ajutorul unor împrumuturi mascate către Alameda Research, firma controlată tot de el. Banii ar fi fost folosiţi pentru investiţii luxoase, donaţii către partidele politice şi marketing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO