Business Internaţional

Americanii pun la punct detaliile strategiei pe baza căreia vor interveni în Libia

Autor: Catalina Apostoiu

07.03.2011, 23:49 19

Oficialii militari americani cântăresc o serie de opţiuni încontextul în care Statele Unite, asemenea altor ţări occidentale,încearcă să decidă cum să reacţioneze în cazul violentelor atacurimilitare libiene asupra rebelilor care încearcă să-l îndepărteze dela putere pe Muammar Gadhafi, scrie The New York Times.

Senatorul John McCain din Arizona a declarat că Statele Unite îipot ajuta acum pe rebeli oferindu-le asistenţă umanitară, tehnică,pregătire militară şi declarându-şi sprijinul pentru un guverninterimar.

Liderul republicanilor din senat Mitch McConnell a declarat că"înarmarea insurgenţilor" ar putea reprezenta o opţiune.

Oficialii administraţiei americane au anunţat că preşedinteleBarack Obama analizează opţiunile, dar că doreşte ca orice acţiunesă fie strâns coordonată împreună cu aliaţii internaţionali.Statele Unite ezită deocamdată să ofere asistenţă militarărebelilor pe motiv că Washingtonul nu ştie de ce fel de ajutor estenevoie, cine sunt liderii acestora şi dacă aceştia pot fi deîncredere pe termen lung. Secretarul american al apărării RobertGates a avertizat în legătură cu consecinţele politice ale unui nouatac al americanilor asupra unei ţări musulmane şi de aceeaoficialii militari oferă o gamă largă de abordări, care depind demodul în care vor evolua lucrurile în Libia şi de cât de dură sevrea reacţia Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Chiar fără a se trage niciun foc, o operaţiune relativ pasivă cear utiliza aeronave de perturbare a semnalului ar putea întrerupecomunicarea dintre guvernul libian şi unităţile militare. SenatorulJohn Kerry a declarat că Statele Unite ar trebui să creeze o "zonăîn care sunt interzise zborurile", dar să nu recurgă imediat laaceasta.

O altă tactică ar fi furnizarea de arme şi rezerve rebelilor pecalea aerului, idee lansată de Stephen Hadley, fost consilier peprobleme de securitate naţională. De asemenea, mai multe atacuriasupra unor ţinte guvernamentale şi militare importante ar putea fiordonate.

Opţiuni în cazul Libiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO