Americanii pun la punct detaliile strategiei pe baza căreia vor interveni în Libia

Autor: Catalina Apostoiu 07.03.2011

Oficialii militari americani cântăresc o serie de opţiuni în contextul în care Statele Unite, asemenea altor ţări occidentale, încearcă să decidă cum să reacţioneze în cazul violentelor atacuri militare libiene asupra rebelilor care încearcă să-l îndepărteze de la putere pe Muammar Gadhafi, scrie The New York Times.

Senatorul John McCain din Arizona a declarat că Statele Unite îi pot ajuta acum pe rebeli oferindu-le asistenţă umanitară, tehnică, pregătire militară şi declarându-şi sprijinul pentru un guvern interimar.

Liderul republicanilor din senat Mitch McConnell a declarat că "înarmarea insurgenţilor" ar putea reprezenta o opţiune.

Oficialii administraţiei americane au anunţat că preşedintele Barack Obama analizează opţiunile, dar că doreşte ca orice acţiune să fie strâns coordonată împreună cu aliaţii internaţionali. Statele Unite ezită deocamdată să ofere asistenţă militară rebelilor pe motiv că Washingtonul nu ştie de ce fel de ajutor este nevoie, cine sunt liderii acestora şi dacă aceştia pot fi de încredere pe termen lung. Secretarul american al apărării Robert Gates a avertizat în legătură cu consecinţele politice ale unui nou atac al americanilor asupra unei ţări musulmane şi de aceea oficialii militari oferă o gamă largă de abordări, care depind de modul în care vor evolua lucrurile în Libia şi de cât de dură se vrea reacţia Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Chiar fără a se trage niciun foc, o operaţiune relativ pasivă ce ar utiliza aeronave de perturbare a semnalului ar putea întrerupe comunicarea dintre guvernul libian şi unităţile militare. Senatorul John Kerry a declarat că Statele Unite ar trebui să creeze o "zonă în care sunt interzise zborurile", dar să nu recurgă imediat la aceasta.

O altă tactică ar fi furnizarea de arme şi rezerve rebelilor pe calea aerului, idee lansată de Stephen Hadley, fost consilier pe probleme de securitate naţională. De asemenea, mai multe atacuri asupra unor ţinte guvernamentale şi militare importante ar putea fi ordonate.

Opţiuni în cazul Libiei

n Rebelilor li se pot oferi asistenţă umanitară, tehnică, pregătire militară.

n O operaţiune ce ar utiliza aeronave de perturbare a semnalului care ar putea întrerupe comunicarea dintre guvernul libian şi unităţile militare.

n Insurgenţii ar putea fi înarmaţi.

n Crearea unei zone în care sunt interzise zborurile.

n Furnizarea de arme şi rezerve rebelilor pe calea aerului.

n Mai multe atacuri asupra unor ţinte guvernamentale şi militare importante ar putea fi ordonate.

EURIBOR urcă vertiginos după ce BCE a lansat ideea majorării dobânzii