Business Internaţional

America în grevă. Sindicatele americane organizează proteste masive, etalându-şi puterea în creştere. Americanii de rând le susţin, dar până când?

America în grevă. Sindicatele americane organizează...

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2023, 22:29 387

De la industria auto la Hollywood şi industria sănătăţii, muncitorii americani intră în grevă în ritmuri nemaivăzute de ani întregi, iar numărul celor care-şi opresc activi­tatea pentru a cere contracte mai bune ar putea continua să crească.

Aproape 75.000 de angajaţi ai Kaiser Permanente, unul dintre cele mai mari grupuri spitaliceşti din SUA, au intrat în grevă în această săptă­mână pentru trei zile. Este vorba de cea mai importantă mişcare din servi­ciile de sănătate din SUA, potrivit coaliţiei sindicale care a apelat la această grevă în California, Oregon, Virginia şi în special Washington, pentru a denunţa „practici de muncă neloiale“, notează La Tribune.

Revendicările privesc de fapt condiţii mai bune de muncă. Dacă cerinţele angajaţilor din sănătate nu vor fi respectate, o nouă grevă ar putea avea loc în noiembrie, a avertizat coaliţia. „Angajaţii sunt sub presiune în acest moment. După ce au traversat cea mai gravă criză sanitară mondială dintr-o generaţie, sunt nevoiţi să-şi facă griji cu privire la traiul de zi cu zi“, a declarat Renee Saldana, purtătoare de cuvânt a unuia dintre sindicate.

Greva din sănătate se adaugă celor care lovesc alte sectoare într-o Americă afectată de inflaţie şi costu­rile exorbitante de trai. În industria auto, aproape 25.000 de muncitori şi-au încetat activitatea pentru a se alătura grevei lansate de cel mai pu­ternic sindicat UAW.

Piaţa muncii sub presiune, expi­ra­rea contractelor sindicate şi costurile ridicate de trai au dus la negocieri dure pentru majorări salariale şi de beneficii pentru muncitori şi au declanşat greve şi proteste într-o serie întreagă de industrii din SUA.

Aproape 309.700 de muncitori au fost implicaţi în greve sau suspen­dări de activitate până în august în acest an, relevă date preliminare ale biroului american de statistică citate de Reuters, 2023 fiind pe cale să devină cel mai active an din punct de vedere al grevelor din 2019.

Un sondaj recent realizat de AFL-CIO arată că peste două treimi din americani susţin sindicatele, potrivit The Hill.

Susţinerea este în special ridicată în rândul americanilor tineri.

Liz Shuler, preşedintă AFL-CIO arată că până acum în 2023 au fost peste 200 de greve în America, de 10 ori mai multe decât în 2019, aceasta punând creşterea în parte pe seama „lăcomiei corporate şi inegalităţii“.

Publicul va continua să susţină sindicatele, însă doar până când grevele vor începe să afecteze vieţile de zi cu zi ale americanilor, scrie CNN.

În prezent, americanii iau partea greviştilor dacă aceştia nu îndeplinesc vreo funcţie esenţială, cum ar fi să conducă autobuzul pe care-l iau către locul de muncă dimineaţa sau pilotează avionul care-i duce în oraşul de baştină în timpul vacanţelor.

Susţinerea depinde de asemenea de cât de mult durează o grevă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO