Business Internaţional

Amenzile pentru poluare ating niveluri record

07.07.2005, 20:40 20

Costul poluarii in Europa a crescut cu mai mult de 10 procente, atingand un nivel record pe fondul schimbarilor de climat care au fost avute in vedere la discutiile dintre liderii celor opt tari industrializate, relateaza Financial Times.

Pretul platit de companii pentru emisiile de dioxid de carbon in Europa a crescut cu 2,85 de euro pana la un record de 29,35 de euro pe tona, ceea ce reprezinta de patru ori valoarea de la inceputul anului.

Aceasta crestere accentuata se adauga presiunii deja exercitate asupra companiilor industriale care au de suferit din cauza costurilor ridicate ale energiei cauzate de cresterea pretului gazelor si petrolului.

"Aceasta masura a fost proiectata pentru ca cei care polueaza sa plateasca, dar se pare ca nu a avut efectul scontat si pana la urma tot consumatorii au fost cei care au platit", a spus Erik Verhaar, analist al industriei energetice la Deutsche Bank.

Costul autorizatiilor de emisii s-a marit datorita cresterii consumului de carbune determinat de majorarea pretului la petrol si gaze, cei mai utilizati combustibili pentru generarea de electricitate in Europa. In aceste conditii ei sunt obligati sa plateasca mai mult pentru permise pentru a putea mari nivelurile de poluare.

Costurile ridicate ale combustibililor la care

s-au adaugat cele ale emisiilor au contribuit la cresterea preturilor la niveluri record atat in Germania, cat si in Franta sau Marea Britanie.

Costurile mai mari ale emisiilor ar putea forta mai multe companii industriale sa-si mute productia din Europa, a spus Chris Rowland, un manager de la Dresdner Kleiwort Wasserstein.

"La aproape 30 de euro pe tona, costul poluarii este mai ridicat ca profiturile pe care ei le obtin din afacere", a declarat acesta.

"Daca pretul emisiilor continua sa creasca ar fi mai bine pentru unele companii sa opreasca productia, sa vanda permisele de care dispun si sa plece din Europa", a continuat Rowland.

Pe de alta parte si majorarea costurilor energetice au determinat producatorii de aluminiu din Europa sa ameninte cu inchiderea fabricilor. Norsk Hydro, grupul norvegian din domeniul energetic si al metalelor, si Corus, producatorul de otel anglo-olandez, au amenintat si ele cu inchiderea fabricilor din Germania.

Aceasta a venit dupa inchiderea fabricilor de topire a aluminiului din Hamburg de luna trecuta.

Pretul la energie de aici a crescut cu 30 de procente din martie la un record de 44 de euro pentru un megawatt ora.

Traderii sunt de parere ca unul din factorii care se afla in spatele acestei cresteri este lipsa capacitatilor de productie suplimentare, ceea ce face preturile vulnerabile la noi majorari. Scumpirea gazului a fost determinata de cea a petrolului.

Pretul gazului in Marea Britanie pentru iarna urmatoare este mai mare cu 70% fata de sfarsitul anului trecut, desi pretul carbunelui nu s-a modificat semnificativ. Acest lucru a contribuit la un record al pretului electricitatii de 61 de lire (90 de euro) pentru un megawatt ora.

Tranzactiile realizate pe pietele futures indica faptul ca pretul petrolului s-ar putea stabiliza in jurul valorii de 60 de dolari (50 de euro) pe baril pana la sfarsitul anului. Louis Redshaw, analist la Barclays Capital, spune ca acesta ar putea mentine la un nivel ridicat pretul gazelor naturale si costul emisiilor de carbon.

Datele facute publice saptamana trecuta arata ca multi investitori luau in calcul posibilitatea ca pretul petrolului sa atinga 80 de dolari barilul pe bursa newyorkeza pana la sfarsitul acestui an.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO