Business Internaţional

Alte masti, aceeasi piesa

25.06.2001, 00:00 24



Comitetul de Politica Monetara al Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit ieri pentru a decide pastrarea sau reducerea ratei de referinta a dobanzii.

Marea majoritate a analistilor estima ca dobanzile vor ramane neschimbate, in pofida ultimelor informatii care arata ca economia zonei euro nu da nici un semn de revigorare.

Conducerea BCE a revizuit saptamana trecuta tintele stabilite pentru acest an in ceea ce priveste cresterea economica si rata inflatiei.

Cu toate ca BCE a insistat in repetate randuri ca economia europeana nu va fi afectata de declinul din SUA, conducerea bancii a fost nevoita sa recunoasca ca obiectivele stabilite nu mai pot fi atinse.

Mai mult chiar, rata inflatiei din zona euro a atins 3,4% in mai, o crestere surprinzatoare, care a dus inflatia peste nivelul de 3% pentru prima data de la lansarea monedei unice din ianuarie 1999.

Oficialii BCE erau in fata unei dileme - sa reduca dobanzile pentru a facilita dezvoltarea economiei, ceea ce ar accentua presiunile inflationiste, sau sa lase dobanda la acelasi nivel, ceea ce nu ar avantaja deloc cresterea economica din zona euro.

Totusi, banca trebuie sa faca ceva pentru a sustine cursul euro, care s-a apropiat in aceasta luna la doar doi centi de minimul istoric in raport cu dolarul.

Insa afirmatiile economistului-sef al BCE, Otmar Issing, a declarat ca interventiile pe piata valutara reprezinta o metoda avuta in vedere de banca centrala pentru aprecierea euro, ceea ce a condus la revenirea usoara a monedei unice.

Desi a beneficiat de o diferenta favorabila de crestere intre Europa si SUA, euro nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor si sa se aprecieze in raport cu dolarul american, chiar daca dobanzile din Statele Unite au scazut mult mai mult decat cele din Uniunea Europeana.

Unul dintre factorii care au stat la baza acestei situatii sunt iesirile de capital din zona euro si reorientarea acestora catre SUA. De asemenea, un rol important l-au jucat si incertitudinile privind evolutiile politice.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO