Business Internaţional

Airbus, optimist in privinta transporturilor aeriene

17.12.2004, 00:00 14



Traficul aerian la nivel mondial s-a revigorat puternic in ultimele 12 luni, Airbus, cel mai mare producator de avioane civile, previzionand ca se va tripla in urmatorii douazeci de ani, relateaza Financial Times.



Airbus considera ca, cel putin doi ani de crestere au fost pierduti din cauza recesiunii, care a fost declansata in parte de atacurile teroriste din 11 septembrie, dar spera ca pierderea sa fie recuperata pana in 2020.



Vanzarile de aeronave au crescut la nivel mondial cu 11,4% in acest an, iar Airbus preconizeaza o crestere medie a traficului de 5,3% pe an in urmatorii 20 de ani, din 2004 pana in 2023.



Revigorarea traficului aerian nu s-a simtit si in rezultatele financiare, performantele companiilor fiind in continuare afectate de pretul ridicat al petrolului, supraaglomerarea din anumite piete si de concurenta companiilor care practica preturi reduse.



International Air Transport Association (Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni) a declarat ca industria previzioneaza pierderi la nivel global de 4,8 miliarde de dolari (3,6 mld euro) in acest an, ridicand valoarea pierderilor totale la peste 35 de miliarde de dolari (26,18 mld euro) in ultimii patru ani. Totusi organizatia a previzionat un profit modest pentru 2005.



Potrivit Airbus, livrarile de avioane de pasageri cu 100 de locuri si mai mult de 100 de locuri vor totaliza 16.601 in urmatorii 20 de ani, pentru a raspunde cererii in crestere pentru transportul aerian.



Valoarea pietei, care este impartita de fapt intre Boeing si Airbus, este preconizata sa ajunga la 1.900 miliarde dolari (1.421,7 miliarde euro).



Airbus se asteapta ca 40% din aceasta valoare sa provina din vanzarile de avioane destinate zborurilor pe distante scurte, iar 22%, din vanzarile de avioane de talie mare, cu cel putin 450 de locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO