Business Internaţional

Agentia de rating Standard & Poor''s ingreuneaza situatia companiei AIG

07.06.2005, 18:41 18

Standard & Poora??s a redus inca o data rating-ul acordat companiei de asigurare American International Group (AIG) påna la AA, ca urmare a problemelor contabile pe care cel mai mare asigurator mondial le-a mentionat in raportul anual emis saptamåna trecuta, relateaza Financial Times.

Reducerea rating-ului reprezinta o noua piedica pentru AIG, ale carei costuri de creditare au crescut semnificativ de cånd si-a pierdut rating-ul record AAA, motivul principal fiind reprezentat de investigatiile initiate de autoritatile americane privind nerespectarea standardelor contabile.

In timp ce analistii agentiei de rating continua sa aprecieze ca solide cåstigurile realizate de companie, acestia tind sa aiba dubii cu privire la sustenabilitatea veniturilor obtinute din asigurarile de proprietati si de accidente. Unul dintre acesti analisti a precizat ca profiturile realizate de AIG din asigurarea proprietatilor indica o volatilitate mai mare precum si o rata mai mica a profitului fata de raporturile precedente. AIG a publicat saptamåna trecuta efectele exercitate de neregulile contabile asupra profitului companiei, recunoscånd totodata ca profitul net a fost supraevaluat in ultimii cinci ani cu 3,9 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro).

Reprezentantii grupului care a demarat investigatii interne paralele cu cercetarile autoritatilor americane au precizat ca profitul net realizat in 2004 este cu 1,32 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) mai mic decåt suma raportata initial, de 9,73 miliarde de dolari (7,92 miliarde de euro). AIG a precizat ca valoarea contabila a companiei sau capitalul actionarilor este cu 2,26 miliarde de dolari (1,84 miliarde de euro) mai mica decåt nivelul raportat initial, de 80,6 miliarde de dolari (65.6 miliarde de euro).

Grupul i-a desemnat ca principali responsabili cu problemele aparute in contabilitate pe fostul director general Maurice Greenberg si pe fostul director financiar Howard Smith.

Saptamåna trecuta, Greenberg si Smith au fost chemati in instanta sub acuzatii de manipulare a rapoartelor financiare si de inducere in eroare a organelor de monitorizare si a actionarilor. Reprezentantii AIG au declarat ca fostii manageri au a??ordonata?? personalului sa faca modificari importante in inregistrarile contabile, transferånd veniturile si cheltuielile dintr-o perioada in alta, diminuånd rezervele si cheltuielile pentru a majora cåstigurile pe hårtie si schimbånd clasificarea diferitilor indicatori financiari.

Greenberg si-a sustinut nevinovatia intr-un comunicat transmis prin intermediul avocatilor sai.

a??Managementul superior al AIG a avut incredere in profesionalismul contabililor, dintre care multi si-au pastrat pozitiile in companie, dar si pe discernamåntul firmei de consultanta PriceWaterhouseCooper, care asigura auditul intern la AIGa??, se precizeaza in comunicat. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO