Business Internaţional

Afacerea impresarului Spice Girls, vanduta pentru 100 de milioane de lire sterline

21.03.2005, 00:00 14

19 Entertainment, compania care a promovat imaginea Spice Girls si Pop Idol, a fost vanduta firmei americane CKX pentru  aproape 100 de milioane de lire sterline (144 de milioane de euro), informeaza Financial Times.


CKX a finalizat tranzactia dupa cateva saptamani de la aparitia pe piata Nasdaq si numai trei luni de la preluarea Elvis Presley Enterprises. CKX castiga si din showul TV, filmele si inregistrarile muzicale ale Graceland Museum.


Simon Fuller, fostul proprietar al 19 Entertainment, detinea 75% din actiunile firmei. Coproprietarul sau, Ingenious Media, l-a incurajat sa realizeze tranzactia din care Fuller avea sa castige 75 de milioane de lire sterline (108 milioane de euro). El va deveni director comercial si va urmari utilizarea numelui si a popularitatii lui Elvis in scopul promovarii unor produse. "Am stiut inca din prima zi cand ne-am intalnit ca avem aceeasi viziune dinamica asupra managementului in acest domeniu", declara fostul proprietar al 19 Entertainment.


Simon Fuller si-a dovedit talentul creativ in urma realizarii showului Pop Idol, emisiunea de divertisment care a inregistrat cel mai mare rating pentru televiziunea americana Fox. A fost de asemenea impresarul lui Annie Lennox si al lui Will Young, castigator la Pop Idol.


Nu demult, fostul proprietar al 19 Entertainment aparea pe prima pagina a ziarelor in urma disputei cu Simon Cowell. El il acuza pe partenerul sau de odinioara, membru al juriului Pop Idol, de implicare in realizarea X-Factor, o emisiune de divertisment asemanatoare.


CKX plateste 64,5 milioane de lire sterline (92,8 milioane de euro) si 1,87 milioane de actiuni pentru 19 Entertainment, la care se adauga alte 19,2 milioane de lire sterline (27,6 milioane de euro) pentru a onora, la sfarsitul lui iunie, dividendele corespunzatoare rezultatelor pe 2005. In aceasta perioada, profiturile neimpozitate ale firmei conduse de Fuller au crescut cu 3,5% pana la 6,79 milioane de lire (9,7 milioane de euro). Acestea in conditiile in care vanzarile au scazut de la 53,4 milioane de lire (76,8 milioane de euro) la 48,3 milioane de lire sterline (69,5 milioane de euro), conform datelor furnizate de Companies House.


Robert FX Sillerman, director executiv al CKX, a spus ca "achizitia 19 Entertainment va influenta pozitiv dezvoltarea companiei la nivel mondial".


Intr-adevar, actiunile sale au urcat vineri, imediat dupa finalizarea tranzactiei, cu aproximativ 20% pana la 20,22 dolari pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO