Business Internaţional

Acţiunile UiPath scad cu 9%. Toţi indicii bursieri americani sunt în declin. Producătorul de software de automatizare a anunţat primul profit de când este companie listată pe Wall Street, dar un indicator al inflaţiei din SUA peste aşteptări a umbrit pentru moment performanţa companiei

Acţiunile UiPath scad cu 9%. Toţi indicii bursieri...

Autor: Liviu Popescu

14.03.2024, 17:39 4234

Acţiunile UiPath (simbol bursier PATH), companie producătoare de software de automatizare fondată în România de Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care în urmă cu trei ani a început tranzacţionarea pe Wall Street, se depreciază cu până la 9% la două ore de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare pe Wall Street, la preţul de 22,5 dolari.

Toţii indicii bursieri de pe Wall Street sunt în scădere, precum 0,3% pentru Dow Jones şi S&P500, 0,2% pentru Nasdaq. VIX, indicel fricii, creşte cu aproape 4% după ce indicele preţurilor de producţie a crescut cu 0,6% în februarie, dublu faţă de cât estimau analiştii.

La preţul curent de tranzacţionare capitalizarea UiPath este de circa 12,6 mld. dolari. Aseară compania a anunţat primul profit trimestrial de când este listată ceea ce a antrenat o creşte a cotaţiei de până la 10% în tranzacţiile after-hours. Ulterior o parte din această creştere s-a evaporat în timpul teleconferinţei cu analiştii.

“Este o etapă importantă pentru singurul “unicorn” născut în România”, spune Bogdan Maioreanu, analist al eToro.

Compania a înregistrat în ultimul trimestru un profit operaţional de 15 milioane de dolari, care a inclus cheltuieli de 89 de milioane de dolari pentru compensaţii pe bază de acţiuni. Cu toate acestea, pentru întregul an, pierderea operaţională conform metodologiei GAAP a fost de 165 de milioane de dolari, incluzând 372 de milioane de dolari de compensaţii pe bază de acţiuni.

Principalii factori determinanţi pentru acest rezultat au fost definiţi de UiPath ca fiind "planificarea strategică, disciplina operaţională şi execuţia concentrată în diverse faţete ale afacerii"

“În fapt, am observat o creştere a veniturilor şi o concentrare pe eficienţa operaţională. Veniturile totale pentru anul fiscal 2024 au fost de 1,3 miliarde de dolari, o creştere de 24% de la an la an. De asemenea, compania a optimizat costurile în cadrul operaţiunilor sale de business, eficientizând procesele, reducând cheltuielile neesenţiale şi îmbunătăţind eficienţa activităţilor sale de vânzări şi marketing”, adaugă el.

“Acest lucru a adus o îmbunătăţire a marjelor, în trimestrul al patrulea marja brută generală a fost de 89%, iar marja brută pentru software a fost de 92%. De asemenea, compania a investit în cercetare şi dezvoltare pentru a se menţine în fruntea pieţei şi s-a concentrat pe dezvoltarea aplicaţiilor de inteligenţă artificială şi pe serviciile cloud oferite clienţilor săi”.

Acest rezultat a venit şi după schimbările decise anul trecut, în vară, care au inclus o modificare de responsabilităţi pentru cofondatorul companiei, Daniel Dines, care a renunţat la poziţia de co-CEO în luna ianuarie a acestui an pentru a deveni Chief Innovation Officer al companiei. Rob Enslin este acum singurul CEO al companiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO