Business Internaţional

Acţiunile europene au închis în scădere uşoară

11.10.2011, 20:05 73

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere uşoară, după ce temerile legate de criza datoriilor din zona euro şi impactul acesteia asupra economiei mondiale au determinat investitorii să marcheze profiturile după creşterile din şedinţele precedente.

Indicele londonez FTSE 100 a coborat cu 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris a pierdut 0,25%, transmite Reuters.

La Milano, indicele FTSE Mib a scăzut cu 0,38%, iar indicele general al bursei din Madrid cu 0,53%.

FTSE 100 a urcat cu 11% în decurs de o săptămână, susţinut de speranţele că politicienii europeni vor găsi în sfârşit o soluţie pentru criza datoriilor.

Îngrijorarea a reapărut însă marţi după ce votul din Parlamentul slovac privind extinderea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară a fost întârziat de unul din partidele din coaliţia aflată la putere, care a anunţat că se va abţine.

Guvernul a fost nevoit să apeleze la partidele din opoziţie pentru aprobarea măsurii, iar discuţiile nu s-au încheiat.

Slovacia este singurul stat din zona euro care nu a aprobat încă extinderea fondului destinat susţinerii ţărilor cu probleme financiare din regiune, iar un vot negativ riscă să agraveze criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO