Business Internaţional

Actiunile europene ating cel mai ridicat nivel din 2001 incoace

25.01.2007, 19:41 12

Piata bursiera din Europa a atins cel mai ridicat nivel de crestere din ultimii sase ani, in top situandu-se companiile Statoil si BHP Billiton, dupa ce pretul petrolului a crescut, iar cel al cuprului a reinceput trendul ascendent, scrie Bloomberg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,6%, la valoarea de 374,69 puncte la ora 11.00 la Londra. Indicii Stoxx 50 si Euro Stoxx 50, instrument de masurare a companiilor din cele 13 state care au adoptat euro, au crescut cu 0,6 procente.
Grupul Credit Suisse ii sfatuieste pe investitori sa creasca numarul posesiunilor la producatorii de marfuri in baza speculatiei ca cererea din partea Chinei, economia cu cea mai rapida dezvoltare din lume, va creste accentuat.
Actiunile companiilor de energie si miniere au avut o evolutie slaba anul acesta, influentate de teama ca preturile la petrol si metal aflate in scadere anul trecut vor incetini si cresterea industriei. "Cresterea brusca a pretului petrolului este in spatele revigorarii din sectorul energetic", a declarat James Buckley, directorul companiei Baring Asset Management cu sediul la Londra, care administreaza 37 de miliarde de euro. "Slaba performanta a actiunilor companiilor miniere a fost intr-o oarecare masura acoperita."
Companiile de tehnologie si-au limitat profiturile dupa ce compania STMicroelectrics a declarat ca rentabilitatea va scadea si SAP prevede un declin in marja sa de profit. Indicii nationali au crescut in toate cele 18 piete vest-europene, cu exceptia celui din Islanda. Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 0,8% in contextul in care indicele DAX al bursei germane a crescut doar cu 0,3 procente. Indicele francez CAC 40 a urcat cu 0,5 procente.
Pretul petrolului a crescut cu 4,7 procente, inregistrand, la finalul sedintei de tranzactionare de la New York, valoarea de 55,04 dolari/baril, cel mai mare castig realizat intr-o singura zi din septembrie 2005, in contextul in care SUA planuiesc sa-si dubleze rezerva nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO