Business Internaţional

Actionarii Ford nu stiu cum sa scape mai repede de actiunile companiei

13.06.2008, 19:23 72

Actionarii Ford Motor s-au oferit sa vanda jumatate din companie miliardarului Kirk Kerkorian pe fondul intensificarii temerilor ca directorul executiv al companiei, Alan Mulally, nu va fi capabil sa redreseze firma in conditiile cresterii pretului la petrol si incetinirii economiei americane, scrie Bloomberg.
Investitorii i-au oferit 1,02 miliarde de actiuni lui Kerkorian, care va cumpara numai 20 milioane de actiuni la un pret de 8,50 dolari pe actiune.
"Piata arata ca 8,50 dolari pe actiune este un pret extraordinar pentru urmatorii ani", a declarat Sean McAlinden, economist in cadrul Center for Automotive Research din Michigan. "Nu cred ca se va atinge nivelul de 10 dolari pe actiune sau macar 9 dolari pana in 2011".
Preturile record la petrol si incetinirea ritmului de crestere a economiei americane ii obliga pe consumatori sa-si restranga achizitiile de camionete, care reprezinta mai mult de jumatate din vanzarile Ford. Actiunile Ford au pierdut 22% din valoare de cand producatorul de automobile a renuntat la tinta de intrare pe profit in 2009.
Kerkorian, in varsta de 91 de ani, ofera 170 de milioane de dolari (110 mil. euro) pentru actiuni. In urma achizitiei, participatia sa in cadrul Ford va creste la 5,5%.
"Pare a fi aproape un act de disperare", spune Dennis Virag, presedinte al Automotive Consulting Group din Michigan. "Perspectivele sunt sumbre pentru toti detinatorii de actiuni Ford".
Ford, General Motors si Chrysler au fost devansati din punctul de vedere al vanzarilor pentru prima data pe piata locala de producatorii asiatici luna trecuta. Vanzarile de camionete si vehicule sport-utilitare au scazut in conditiile cresterii pretului la benzina.
Camioneta F-Series a fost detronata din pozitia de cel mai bine vandut automobil din Statele Unite in luna mai de doua modele ale Honda Motor si doua ale Toyota Motor. Producatorul isi va reduce productia de camionete. "Reactia investitorilor este de inteles avand in vedere ca oferta depaseste semnificativ actualul pret al actiunilor Ford", a anuntat Ford.
Bernie McGinn, presedinte al McGinn Investment Management din Virginia, care detine 300.000 de actiuni Ford, spune ca investitorii altor companii ar reactiona probabil in mod similar avand in vedere oferta ce depaseste pretul actual al actiunilor.
"Piata este foarte agitata in prezent si cred ca unii actionari vor accepta banii", a declarat Alan Bromberg, profesor in cadrul scolii de drept din cadrul Southern Methodist University.
Compania de investitii Tracinda a anuntat ca numarul actiunilor implicate este unul preliminar. Tracinda anunta in aprilie achizitionarea a 100 de milioane de actiuni, sau 4,6%.
"Multumim Tracinda pentru increderea pe care o are in planurile noastre", a declarat presedintele William Clay Ford. Boardul companiei a adoptat o pozitie neutra cu privire la oferta.
Producatorul de automobile, care a inregistrat pierderi de 15,3 miliarde de dolari in ultimii doi ani (9,8 mld. euro), a anuntat pe 22 mai ca pe fondul incetinirii economiei americane si cresterii preturilor la carburanti si materii prime vor fi necesare noi reduceri de locuri de munca si productie.
Ford intentioneaza sa disponibilizeze un numar nedeterminat de angajati din State pana pe 1 august ca parte a planului de reducere cu 15% a cheltuielilor cu forta de munca.
Kerkorian este cunoscut pentru atitudinea sa de actionar activist din cadrul Chrysler si GM. Tracinda a lansat o oferta ostila pentru preluarea Chrysler in 1995 si a exercitat presiuni in sensul unor schimbari majore in cadrul GM un deceniu mai tarziu.
Kerkorian si-a vandut actiunile detinute in cadrul GM in 2006 dupa ce producatorul i-a respins planul de realizare a unei aliante cu Renault si Nissan Motor.
De asemenea, oferta de achizitionare a Chrysler pe care a depus-o anul trecut a esuat.
Jerry York, un consilier al lui Kerkorian, a declarat in cadrul unui interviu ca Ford ar trebui sa renunte la marcile Mercury si Volvo. Volvo a ramas singura marca europeana a Ford dupa ce compania a renuntat la Aston Martin anul trecut si la Jaguar si Land Rover in acest an.

Probleme cu directia
Actiunile Ford au pierdut 22% din valoare de cand producatorul de automobile a renuntat la tinta de intrare pe profit in 2009.

Ford, General Motors si Chrysler au fost devansati din punctul de vedere al vanzarilor pentru prima data pe piata locala de producatorii asiatici luna trecuta.

Volvo a ramas singura marca europeana din portofoliul Ford, dupa ce compania a renuntat la brandurile Aston Martin anul trecut si la Jaguar si Land Rover in acest an.

Ford a inregistrat pierderi de 15,3 miliarde de dolari in ultimii doi ani.

Camioneta F-Series a Ford a fost detronata din pozitia de cel mai bine vandut automobil din SUA in luna mai de doua modele ale Honda si doua ale Toyota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO