Business Internaţional

Accenture emite actiuni de 1,5 miliarde de dolari

11.06.2001, 00:00 22



Accenture Ltd, fosta Andersen Consulting, cea mai mare firma de consultanta din lume, intentioneaza sa vanda 115 milioane de actiuni pe piata de capital americana, la un pret cuprins intre 13 si 15 $/actiune.

Firma a depus in aprilie cererea de aprobare a ofertei publice la Securities and Exchange Commission, organisnmul de reglementare al burselor si valorilor mobiliare din Statele Unite, dupa ce a fost aprobat de cei 2.500 de parteneri ai companiei.

Accenture, care s-a desprins anul trecut din grupul Andersen Worldwide, estimeaza ca va obtine 1,52 miliarde de dolari dupa plata cheltuielilor de subscriere, presupunand ca noile actiuni se vor vinde la pretul de 14 dolari.

Din cele 1,5 miliarde de dolari, peste jumatate (839 milioane de dolari) vor fi folosite la acoperirea costurilor de tranzitie la structura corporatista, 245 de milioane pentru plata datoriilor, iar restul va fi utilizat pentru finantarea eventualelor strategii de extindere.

Valoarea de piata a firmei de consultanta va fi cuprinsa intre 10 si 20 de miliarde de dolari, in functie de succesul ofertei. Accenture va fi cotata la New York Stock Exchange, bursa din New York.

Actualii parteneri vor detine si in continuare majoritatea drepturilor de vot, iar firma si-a avertizat viitorii actionari ca managementul sau nu are experienta in conducerea unei companii publice.

De asemenea, incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale ar putea afecta rezultatele financiare din acest an.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, Accenture a anuntat ca va concedia 1.400 de angajati, aproximativ 2% din totalul fortei de munca. Reducerile de personal vor afecta in special diviziile din Statele Unite.

Firma de consultanta are in prezent peste 71.000 de salariati in mai mult de 110 birouri din 46 de tari. Cu doar cateva luni in urma, compania anuntase ca nu are de gand sa concedieze nici un salariat.

Cifra de afaceri in perioada de sase luni incheiata pe 28 februarie a fost de 5,7 miliarde de dolari, comparativ cu 4,7 miliarde in perioada similara a anului precedent. Pentru intregul an 2000, veniturile companiei au depasit 7 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO